В страната съществуват около 5 социално – педагогически интернати и

...
В страната съществуват около 5 социално – педагогически интернати и
Коментари Харесай

Защо реформата в детското правосъдие не може да бъде отлагана повече

В страната съществуват към 5 обществено – педагогичен интернати и възпитателни учебни заведения и интернати. В тях са настанени към 130 деца. Условията там са безчовечен, тъй като достъпът до опазване на здравето и обучение е стеснен, а битовите условия са под всякаква рецензия, сподели в „ Преди всички “ Диляна Славкова от Сдружението „ Националната мрежа за децата “:

Децата, настанени там, нямат опция да получат нужната поддръжка, от която се нуждаят. Точно назад – подсигурява се продължаването на един незаконен живот. Затова настояваме за затварянето на интернатите, както и за приемането на нов закон за детско правораздаване, който да размени Закона за битка против противообществените прояви, с цел да може за децата в спор със закона да има съответна поддръжка, която няма да разреши те да правят наново такива действия.

Законът за битка против противообществените прояви е на 60 години. Според статистиката всяка година над 10 хиляди деца в България са наранени от него. Реформата в детското правораздаване не може да бъде отлагана повече, това ще заявят през днешния ден пред Народния спектакъл представители на БХК и Сдружението „ Национална мрежа за децата “. Славкова разясни:

Ние предлагаме, с изключение на ограничения към децата, които са направили нещо, да се вкарат и други форми на поддръжка, които ще разрешат освен детето да бъде наказвано за  постъпката си, само че и да бъде подкрепено. Изследванията потвърждават, че осъществяването на нещо най-често е резултат на мъчно детство и израстване, чести проблеми в фамилията и ли живот в последна беднотия. Социалната поддръжка е основна, настоящето законодателство не я подсигурява. Сегашното законодателство разрешава даже и деца под 14 години, които би трябвало да са обект на поддръжка от психолог или обществен служащ, да бъдат наказвани, доста постоянно много тежко, доста постоянно за действия, за които възрастните не се санкционират.

Подробностите по тематиката можете да чуете в изявлението на Диана Дончева с Диляна Славкова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР