В страната няма област, в която средната годишна заплата да

...
В страната няма област, в която средната годишна заплата да
Коментари Харесай

10 000 лева: Това ли е абсолютният минимум за средна годишна заплата у нас

В страната няма област, в която междинната годишна заплата да бъде под 10 хиляди лв.. Това е видно от разбора на Института за пазарна стопанска система (ИПИ)  с налични данни към 2020 г. Размерът на трудовите приходи е един от главните фактори, които дефинират равнището на общия приход на семействата.

Според разбора през пандемичната 2020 година междинната годишна заплата за страната е била 16 687 лв. или 1390 лв. месечно. Средните годишни заплати варират в необятен диапазон, като изявено най-високи са били в столицата - 22 950 лв. или 1912,50 лв. месечно. Следват, областите София, Враца и Варна (с съвсем изравнени резултати), надлежно от: 15 857 лв., 15 537 лв. и 15 299 лв.. 

Най-ниски годишни заплати пък получават хората в област Благоевград - средно 10 881 лв. или 906 лв. месечно. Предходната година тази област още веднъж се отличава с най-ниска годишна работна заплата - малко под 10 000 лв..
 Cpeднa гoдишнa бpyтнa зaплaтa нa нaeтитe пo тpyдoвo и cлyжeбнo пpaвooтнoшeниe (лв.) пo oблacти. Колаж: money.bg по данни на ИПИ
Cpeднa гoдишнa бpyтнa зaплaтa нa нaeтитe пo тpyдoвo и cлyжeбнo пpaвooтнoшeниe (лв.) пo oблacти. Колаж: money.bg по данни на ИПИ

Важно е да отбележим, че макар възобновяване на стопанската система през 2021 година, заетостта не съумява да се върне на равнищата отпреди пандемията. Коефициентът на претовареност на популацията на възраст от 15 до 64 години приблизително за страната остава малко над 68%, като варира от 52,5% в Монтана до към 75% в област София и София (столица).

Трябва да се регистрира доста мощното показване на област София, която още веднъж изпреварва София (столица). Развитието на локалния пазар на труда в област София продължава да е доста положително и още един път демонстрира дълбоката съгласуваност на стопанските системи на столицата и област София. Доброто икономическо развиване на региона е съпроводено от висока капиталова интензивност. Гъстотата на пътната мрежа е висока. Усреденото ниво на локалните налози като цяло е близо до междинното за българските общини.

Според разбора на ИПИ броят на настоящите в региона предприятия в региона остава относително невисок, само че в същото време измежду тях относително висок е делът на огромните предприятия.
 Снимка 595302
Източник: ИПИ по данни на Национален статистически институт

Област Варна е на трето място

с коефициент на претовареност от 73,8%, което е и исторически връх за локалната стопанска система. През 2021 година осем области регистрират коефициент на претовареност над 70%, като изпреварват с 15-20 процентни пункта тези в дъното на класацията. Всички шест области с коефициент на претовареност на трудоспособното население под 60% са ситуирани в Северна България - това са Монтана, Разград, Търговище, Силистра, Видин и Враца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР