В страната на лалетата една 16-годишна българка стана лице на

...
В страната на лалетата една 16-годишна българка стана лице на
Коментари Харесай

Браво! Наша ромка стана ученичка №1 на 2020 година в Нидерландия

В страната на лалетата една 16-годишна българка стана лице на нидерландска гимназия. Това се случва, откакто момичето от ромски генезис се издига измежду първенците на випуска и приключва с съвсем цялостен отличен. В нейна чест устройват и особено изпращане, разказва NOVA. 

Александрина е оповестена за ученичка на 2020 година Нейна фотография, дружно с класната й ръководителка, е сложена на билбордове из града, както и на уеб страницата на междинното учебно заведение. Признанието идва, откакто момичето демонстрира извънредно старание в учебно заведение и приключва с доста висок триумф. 

Александрина учи в Нидерландия от първи клас. Там е от бебе, а български знае единствено от това, което е чувала у дома. За да реализира високите резултати, разчита на бащиното рамо и положителни преподаватели. 

На дипломирането чакат Александрина с червен килим пред шатра, украсена с балони и хартиени цветя. Според 16-годишното момиче упоритостта й е завещание. Преди време и татко й е бил първенец. 

" През комунистическо време имаше математически олимпиади. Аз съм печелил няколко в град Пазарджик, тъй като съм роден там. Бях доста добър възпитаник, само че нямах опция да продължа да изучавам ", споделя Янко Янков.  

Неговите родители били бояджии и той сграбчил занаята от тях. Преди 21 години отпътувал за Нидерландия, тъй като се разочаровал – сътрудник, който напълно не бил занаятчия, заел мястото му в бригадата. Без умения, само че с връзки... Така Янко сменя страната, само че резервира бащиния поминък. Днес има строителна компания за бояджийски услуги в страната на лалетата. 

Дъщеря му Алекс пък в никакъв случай не е имала допир до българската просветителна система. За нея единствено е слушала, както и за фамилиите, в които родителите не пускат децата си на учебно заведение. За нея това е екзотика. За разлика от родителите си, тя не е живяла в махала и понятието етническо напрежение също е нещо далечно за нея. Но Янко е бил в махалата. Днес желае да каже нещо на тези, които работят в Народното събрание – същото, което в миналото е ремонтирал. 

" Оправете системата в България. Ако тя е добра, няма да има проблем сред роми, българи, турци. Не мислете, че за всичко са отговорни ромите. Виновни са ръководещите. Обръщам се и към ромския етнос: не се продавайте за 20 лв., тъй като тези пари няма да ви оправят живота, нито живота на децата ви, който е доста по-голям. Нека не разрешаваме на децата си най-малко до 18-годишна възраст да се женят. Накарайте ги да вървят на учебно заведение ", прикани Янко – един горделив татко на отличничка през днешния ден и лекарка на следващия ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР