В страната имаше добър ваксинационен план - разбира се, че

...
В страната имаше добър ваксинационен план - разбира се, че
Коментари Харесай

Акад. Петрунов с подробности за ваксините срещу COVID-19 и кога трябва да се поставят

В страната имаше добър имунизационен проект - несъмнено, че трябваше да се стартира от медиците на първа линия. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия имунологът акад. доктор Богдан Петрунов.

"Няма подозрение, че хронично болните и възрастните хора са застрашени, по тази причина и те са идната група за ваксина. Важното беше да имаме здрави медици, с цел да могат да ваксинират и лекуват пациентите ", сподели още ученият.



Ваксините и антибиотиците са двете огромни достижения на медицината. Ако ги нямаше, то популацията на земята щеше да е двойно по-малко, разкри имунологът.

"Предвиждат се към 4,5 млн. ваксини да дойдат. Това значи над 2 млн. ваксинирани до ранната есен. Без всеобща имунизация, няма по какъв начин да се оправим с епидемията ", заяви акад. Петрунов.

"Ваксината на "Пфайзер ", след разтварянето си във флакона, не може да остане отворена повече от 6 часа. Това значи, че за тези часове би трябвало да се употребява разтвора на избрания брой души. Ако е подобен казусът в Сандански, то те са създали нещо потребно ", разяснява специалистът имунизацията на общински съветници в Сандански, които към момента не са имали право на ваксина.

Ваксината би трябвало да се постави на 1 и 21 ден, безапелационен бе имунологът.

"Ваксината ваксинира и предотвратява разболяването, само че не знам дали ще ни пази и разпространяването на вируса ", съобщи акад. доктор Богдан Петрунов.

"Имунитетът на "Модерна " и "Пфайзер " е минимум 7 месеца. Клетъчният имунитет се резервира и по-късно време, а точно той е значим ", посочи имунологът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР