В страната има малко над 6 000 язовира, като от

...
В страната има малко над 6 000 язовира, като от
Коментари Харесай

Правителството слага край на язовирите оставени на произвола на съдбата

В страната има малко над 6 000 язовира, като от тях са тествани към 5 700. Над 4 500 от тях са общински. През предходната година проблематичните язовири са били 207, сега са 131, т.е. доста от притежателите са подхванали някакви дейности, сподели в „ Неделя 150 “ министърът на стопанската система Емил Караниколов.

До дни ще бъде направен законопроект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да разрешат страната да поеме грижата над язовирите, които общините не са в положение да стопанисват, това сподели предходната седмица министър Караниколов след извършено изключително съвещание на Министерски съвет.

„ Основният проблем е неналичието на средства, най-често в общините. Към момента ние сформираме актове за определяне на административни нарушавания, издаваме наказателни постановления, само че това не взема решение казуса с обезпечаване на финансирането “, сподели той в изявление за „ Хоризонт “ и заяви, че в понеделник ще бъде последната среща на всички заинтригувани страни и ведомства при вицепремиера Валери Симеонов.

„ Ще има съответно уточняване на текстовете. Към момента това, което имаме в цялостна изясненост е следното – първо ще се направи категоризация на всички язовири – кои са огромни, кои са дребни. Второ – подготвена е категоризацията на това кои са рисковите язовири, по равнище на заплаха. Ще се задължат всички притежатели и операторите на язовири да имат спешни проекти при бедствия. Оттук към този момент приказваме за държавното дружество, където ще бъде трансферирана собствеността на безусловно всички язовири – най-вече общински, за които общините нямат средства и опция да ги поддържат “.

Министър Караниколов сподели още, че финансирането на това държавно дружество ще става през държавния бюджет. В момента се разисква и опцията за основаване на специфичен фонд, който да генерира средства от стопанската активност на тези язовири, в случай че те имат такава.

„ В закона предвиждаме и един разбор, който ще бъде изработен за нуждата дали всички язовири би трябвало да съществуват. Най-важното е да успокоим жителите, че ще има единно звено, което ще дава отговор пред всички за ръководството на тези язовири, а не да се трансферира отговорност “, сподели още той.

В предаването „ Неделя 150 “ министърът на стопанската система разяснява още и договорката ЧЕЗ.

Според него без значение кой е притежателят на ЧЕЗ, регулаторните органи работят и собствеността няма да повлияе на сметките на потребителите. Той акцентира, че вероятно влизане на страната в договорката за ЧЕЗ няма да повлияе на цената на електрическата енергия за хората. Участието на страната в договорката може да подсигурява единствено, че няма да се разпродават стратегически активи, уточни Караниколов.

„ Искам да ви уверя, че сега е ангажирана и законодателната и изпълнителната власт пред цялото общество, че тази договорка ще е обществена и транспарантна. Не би трябвало нищо друго да се подсигурява. Цената на услугата, която дават, се управлява от КЕВР – това си е по този начин и ще остане по този начин “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР