В страната битката беше кметска, в София - политическа. Това

...
В страната битката беше кметска, в София - политическа. Това
Коментари Харесай

Андрей Райчев: „Възраждане“ се разсърдиха и не подкрепиха Григорова. Това е политическа грешка

В страната борбата беше кметска, в София - политическа. Това са разнообразни действителности. Това разяснява в предаването „ Здравей България ” по NOVA социлогът Андрей Райчев.

Според него в страната ГЕРБ е с голям резултат от към 500 000 гласа. Това сочат данните  от гласуването за общински съветници.

 

„ Движение за права и свободи е втора с към 280 000,

Българска социалистическа партия е с близо 200 000 гласа в страната. Това е огромен триумф за партията.

Политическа партия са четвърти ”, изясни Райчев.

По думите му има политическо разбъркване. „ Поведението на „ Възраждане ” се оказа основно на тези избори. Те чакаха растеж, само че имат спад. Реагираха на този спад против Григорова и не я поддържаха. Това е политическа неточност. „ Възраждане ” не се приспособиха към новата обстановка и се разсърдиха на Григорова ”, добави социологът.

Той посочи, че общата политическа картина няма да се промени скоро. „ За ПП-ДБ съюзът с Борисов е доста неприятно нещо ”, добави Райчев.

Според Димитър Ганев това, което се е случило в София и успеха на Васил Терзиев е посочила радикална смяна по принцип.  „ ГЕРБ е лидерска празненство, а Борисов си дава сметка, че в тази обстановка доста ходове за овакантяване на ръководещото болшинство няма. Той ще продължи да чака ПП-ДБ, които носят основата отговорност от кабинета, досега на ротацията. Тогава ще може да изиска друг баланс в границите на болшинството, само че не и да го събори или да провокира нови избори ”, сподели Ганев.

По думите му Ваня Григорова е постигнала задачата си. „ Тя набра голям политически капитал, който евентуално ще бъде употребен в хода на идващите няколко месеца за възможен план в лявото пространство, което така и така е много запушено към водачеството на Нинова ”, сподели Ганев.

„ Григорова има два типа гласове – алените гласове за новото ляво, това са 20%. До тези 40 и няколко %, които набра, е протестен избор. Част е герберски и на „ Възраждане “, само че едно е да поддържа водачът, едно е да не те поддържа “, сподели Райчев.

 

Според Димитър Ганев Костадин Костадинов е видял Григорова като съперник след първия тур. Тя влиза в неговото поле.

 

„ Възраждане на всички места игра партийно – издига човек от партията. Никъде не се направи мажоритарна акция, на всички места беше човек от структурите. Това на локалния избор не работи “, изясни политологът.

 

По отношение на вота в София той разяснява: „ Тук към този момент не съществува това комунистическо-антикомунистическо. Хората, които са дали своят вот за Васил Терзиев са най-вече хора сред 18 и 40, които не се вълнуват от този въпрос. Става дума за феномен, който се случва във всяка централно и източноевропейска столица “.

 

„ Формациите, които поддържат Васил Терзиев, са доста повече демократични, в сравнение с с етикет десни “, добави той.

 

По отношение на политическата настройка Андрей Райчев уточни, че надали ще има огромни разбърквания след локалните избори: „ И да има дребни трусове, огромно не може да има. Картината не може да се промени до края на войната. Дотогава всички наши съдружници ще ни споделят: „ Стойте устойчиво! “.

 

„ Борисов евентуално си дава сметка, че доста ходове за овакантяване на болшинството и промяната на кабинета няма. Ще продължи и ще стои да чака ПП-ДБ, които носят главната отговорност за този кабинет и понасят най-голямата вреда, 4 месеца досега, в който ще пристигна момента за ротацията. Чакайки ги, отслабвайки ги, ще може да каже – тъй като обстановката е друга, ние стоим устойчиво, може да изиска друг баланс в това болшинство и да изиска избори “, предвижда Димитър Ганев.

 

„ Няма алтернатива нито за ГЕРБ нито за Политическа партия да излязат на избори след няколко месеца. Губят властта незабавно, тъй като Румен Радев прави незабавно длъжностен кабинет. Каква настройка ще създадат, която да е по-различна от тази сега? “, попита политологът.

 

Андрей Райчев добави: „ За ПП-ДБ съюзът с Борисов им е извънредно противен. Те всеки ден се разсънват с мисълта какъв брой им е неприятно “.

 

Димитър Ганев направи прогноза за Ваня Григорова: „ Ваня Григорова реализира задачите си. Тя не влезе в тези избори, с цел да стане кмет. Тя стана разпознаваема, набра голям политически капитал, който евентуално ще употребява за някакъв план в лявото политическо пространство “.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР