В столицата тази вечер се провежда Луковмарш, предаде БНР. За

...
В столицата тази вечер се провежда Луковмарш, предаде БНР. За
Коментари Харесай

В столицата се провежда Луковмарш

В столицата довечера се организира Луковмарш , съобщи БНР. За момента няма данни за съществени произшествия.

Десетки се събраха в центъра на София, с цел да отбележат годишнината от гибелта на военачалник Христо Луков. По данните на уредниците, броят им надвишава 1500 души .
 Снимка 406979
Източник:

Събитието се организира макар възбраната. За втора година кметът на София Йорданка Фандъкова не разреши в столицата да има марш в чест на българския военачалник, с цел да се избегнат националистки кавги с контрапротестиращи, които се събраха по-рано през днешния ден.

Разпореждането е стачкуващите единствено да слагат цветя пред паметната плоча на военачалник Луков без да провеждат шествие.

Демонстрантите пресякоха кръстовището при ул. " Георги Сава Раковски " и " Цар Освободител ", строени в дълга колона.

Присъстват и националисти от Германия и Чехия .
 Протест против Луковмарш в София
Протест против Луковмарш в София

Проявата е неонацистка, предизвиква и оправдава расовата ненавист

Според стачкуващите , военачалник Христо Луков е български народен воин, който би трябвало да бъде уважаван и почитан. Те дефинират изказванията, че генералът е имал връзки с нацизма като неистина и клюка и са уверени, че сходна информация се популяризира от хора, които не познават историята.

Възпоменателното шествие приключва на мястото на гибелта на генерала - неговия дом на ул. " Тракия ",1, където ще бъдат положени цветя на паметната плоча.
 Снимка 406978
Източник:

Шествието се организира годишно през февруари от 2003-та година насам и събитието постоянно е съпровождано от остри публични реакции, а съгласно съперниците му, то е агитация на расизъм и неонацистки хрумвания.

Полицейското наличие в региона е засилено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР