В столицата се очаква за първи клас да кандидатстват над

...
В столицата се очаква за първи клас да кандидатстват над
Коментари Харесай

Започва кампанията за прием в първи клас в София

В столицата се чака за първи клас да аплайват над 12 хиляди деца.

Според нова разпоредба максимален късмет да бъдат признати ще имат децата, живели в региона на учебното заведение през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и по кое време са подадени документите в границите на акцията.

Новите правила, въведени от Министерството на образованието за банкет в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в огромните градове и най-много в столицата. Родители подадоха тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация против правилото на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

"Единната система за банкет в първи клас за гард като София няма по какъв начин да удовлетвори всекиго, само че тя се приема на база всеобщата потребност на града ", сподели заместник-кметът на София Тодор Чобанов пред Българска национална телевизия.

Той означи, че имаме доста демократичен режим у нас, тъй като въпреки всичко има право на избор. Няма по какъв начин да няма общо предписание, там където има уседналост, се одобряват най-бързо децата, с цел да може родителят да ги води в региона, в който живее.

"Идеята е да натоварим отмерено просветителната мрежа и детето да не пътува рано заран ", разяснява Чобанов. Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката. Затова и той е водещ в законодателството, сподели още той.

При несъблюдение на критериите за уседналост просто няма да се употребяват преимуществата, само че има задоволително места в София, ще има 7-8 учебни заведения, които ще са по-натоварени при приема, съобщи заместник-кметът на столицата.

Той посочи, че даже и да не са признати в най-желаното, децата ще може да бъдат признати в други образователни заведения, където бройките няма да са заети.

За облекчение на приема най-вероятно по-следващата година ще има програмен продукт, който ще прави класирането. Това ще разреши потреблението на актуалната система за картиране и ще е много по-справедливо определянето на това коя постройка в кой регион се намира, добави зам.-кметът на София.

Чобанов разяснява и критерият за месторабота на родителите и го дефинира като много рисков, тъй като доста родители съумяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР