В столицата ни има 24 района. Единственият, в който няма

...
В столицата ни има 24 района. Единственият, в който няма
Коментари Харесай

Строят църква в район Изгрев - единственият в София без православен храм

В столицата ни има 24 региона. Единственият, в който няма черква е регион Изгрев.

" Този регион поначало няма черква и в неговата история от 1998 година бяха първите хрумвания за такова изграждане. Тогава успяхме да отредим терен, който трябваше да бъде за черква и неделно учебно заведение. Настоятелството поработи няколко години и по-късно теренът беше променено предназначението му и нещата заглъхнаха ", сподели за Българска национална телевизия Симеон Димчев, някогашен кмет на регион Изгрев 1995 – 2000 година.

Това, обаче, към този момент не е по този начин. В региона е стартират градежа на храм, с помощта на положителната воля на донори.

" Целта е освен да се върви на черква, а да се развие и една просветителна активност, да се направи едно неделно учебно заведение за децата, да може да се учи иконопис, църковно пеене и такива събиращи действия, с които да преподадем малко от тази светлина и да създадем хората малко по-добри - това е задачата ", сподели духовник Антони Милушев.

Църквата ще носи името на българския зограф, храмостроител и литератор Св. Пимен Зографски.

" Това ще бъде една от най-красивите църкви в София по ред аргументи – иконостасът ще бъде направен от мрамор, подът е от няколко типа камък. Ще бъде облицован с врачански варовик ", сподели доктор Делян Георгиев, кмет на регион Изгрев.

Всички се надяват, че храмът ще бъде приключен и осветлен и ще посрещне миряните до 1 година.

" Неотдавна закачихме и църковните камбани, което е доста хубаво, тъй като за пръв път от основаването на този регион над него ще се чуе камбанен звън ", сподели кметът на региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР