В Столичния общински съвет ПП-ДБ-СС вече ще са водеща сила,

...
В Столичния общински съвет ПП-ДБ-СС вече ще са водеща сила,
Коментари Харесай

Терзиев или Григорова – който и да победи, ще управлява в нелицеприятна „сглобка“

В Столичния общински съвет ПП-ДБ-СС към този момент ще са водеща мощ, само че може и да се окажат в съпротива

Доста по-различна ще е конфигурацията на Столичния общински съвет (СОС) след миналите локални избори спрямо последните петнайсетина години. Общинската изборна комисия разгласява резултатите и разпредели мандатите на миналите бариерата политически сили. Те ще са седем.

Водеща е обединението на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и „ Спаси София “ (ПП-ДБ-СС) с 23 общински съветници . Следват досегашният хегемон ГЕРБ-СДС – 14, „ Българска социалистическа партия за България “ - 9, „ Възраждане “ - 8, „ ИТН “ (ИТН) и КОД – по 3, и Вътрешна македонска революционна организация – 1.

За болшинство в 61-членния СОС са нужни 31 гласа. В този смисъл, ПП-ДБ-СС въпреки и да са първа мощ, може би ще имат сериозен проблем. Единият вид за тях е да повторят националната „ сглобка “ и на локално равнище. Това ще е в съществено несъгласие със поръчката им да демонтират модела ГЕРБ в София.

Втората алтернатива е да създадат коалиция с „ Българска социалистическа партия за България “, където обаче има тежък идеологически спор, за чийто знак може да се одобри отношението към паметника на руската войска в центъра на столицата.

Аналогична е обстановката с третата мощ - „ Възраждане “, която дебютира в СОС с осем съветника. С радикалната партия на Костадин Костадинов коалиция би изглеждала даже неуместна.

Има Такъв Народ, КОД и Вътрешна македонска революционна организация имат общо седем съветници и не биха могли да оказват помощ на ПП-ДБ-СС да образуват болшинство. А индикациите са, че те не биха и желали да сторят това.

Ситуацията се усложнява и от парадокса при кметския избор. На балотажа против Васил Терзиев от ПП-ДБ-СС отива Ваня Григорова от „ Българска социалистическа партия за България “, чиято групировка е трета мощ, а не Антон Хекимян от ГЕРБ.

Разликата сред Терзиев и Григорова е 10%. Процентите им от първия тур са 31.8 против 21.6. Привидно огромната ножица сред двамата в действителност може да се окаже елементарно преодолима и алената кандидатка да успее да сътвори поврат.

От Има Такъв Народ към този момент са декларирали поддръжка за Ваня Григорова, както оповести водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Симпатизантите на „ Възраждане “ също е естествено да я поддържат поради ляво-популистките й и проруски възгледи. Така нещата към този момент отиват на кантар, а изходът от втория тур, наподобява, ще зависи от гласоподавателите на ГЕРБ и КОД . От една страна, двете обединения изповядват антикомунистически възгледи. От друга, обаче, ПП-ДБ-СС се явяват техен екзистенциален съперник в дясното и прозападното пространство. Ако гласоподавателите на ГЕРБ и КОД поддържат Терзиев, ще оказват помощ на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да укрепи позициите си, в това число на национално равнище, и да заплаши съществуването им в вероятност. Те имат и фиктивен мотив да гласоподават против него поради ДС-наследството, което той носи.

Важно е каква ще е реакцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и дали той ще даде поддръжка за претендента на ПП-ДБ-СС. Тук не е изключена двойна игра – привидна обществена поддръжка за Терзиев от страна на Борисов, която обаче да е съчетана с тиха директива към структурите на ГЕРБ да работят за Григорова.

Има и различен миг – в случай че стане ясно, че има сделка вид „ сглобка “ преди втория тур, това може да демотивира част от гласоподавателите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (а и на ГЕРБ) и да активизира съперниците на „ некоалицията “.

Към плюсовете на Ваня Григорова може да прибавим и електоралната вълна, която тя увлече за малко време към себе си с помощта на истинската акция, която направи, и харизмата , която има. Ако алената кандидатка сътвори поврат и победи Васил Терзиев на балотажа, в СОС ще има всички учредения да се образува комплицирано и ексцентрично „ консервативно “ болшинство, а ПП-ДБ-СС изненадващо да се окаже демократична съпротива.

Ако пък Терзиев завоюва балотажа, той и групировката му ще са изправени пред не по-лесната задача да образуват ръководство на тежкия компромис по линия на ГЕРБ или на Българска социалистическа партия („ Възраждане “).

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР