В столичния храм Св. Кирил и Методий“ в кв. Красно

...
В столичния храм Св. Кирил и Методий“ в кв. Красно
Коментари Харесай

София посрещна икона на Св. Георги Зографски

В столичния храм „ Св. Кирил и Методий “ в кв. „ Красно село “ бе тържествено посрещната икона на Св. Георги Зографски. Тя е изписана като тъкмо копие на основната реликва на българския светогорски манастир „ Св. Георги Зограф “ – така наречен Фануилска икона на св. Георги, съобщи.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с хубав изпъкнал златен обков. Тя към този момент повече месец обитава в Зографската св. обител.

Ценната икона бе импортирана с лития в църквата „ Св. Кирил и Методий “ в София. Множество миряни бяха пристигнали да я видят и да се помолят пред нея. В храма ще стартира празнична вечерня по атонски правилник. Богослужението ще продължи до 23 часа с артисти на двата клироса.



Църковното поверие свързва Фануилската икона на свети Георги със самото учредяване на Зографската света обител и през днешния ден е една от най-големите светини на Света гора. Иконата на Св. Георги Зографски е в София с благословията на патриарх Неофит.

Църковното поверие свързва Фануилската икона на св. Георги със самото учредяване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен метод в храма след молитва на монасите, създатели на обителта, и по този начин се приема, че Бог разкрива волята си кой да бъде настойникът на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази антична икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, покрай Лида, родното място на св. Георги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР