В Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба 75 години

...
В Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба 75 години
Коментари Харесай

Столична библиотека показва изложба „75 г. от спасяването на българските евреи”


В Столична библиотека ще бъде открита документалната галерия „ 75 години от спасяването на българските евреи “. Организатори на събитието са Българо-еврейски теоретичен институт и Столична библиотека.

В изложбата е включена част от сбирката на Драгомир Загорски с скъпи писма и документи на известни български еврейски семейства от края на XIX и началото на XX век,поставили началото на индустриалното развиване на страната. Ценната сбирка на Драгомир Загорски е награждавана неведнъж на изложби в Съединени американски щати и Израел. Ще бъдат показани и непоказвани до момента в България неповторими ръкописи на Екзарх Стефан от частната сбирка на инж. Георги Мъндев, истинския „ Възпомена-телен албум “ (частен архив), скъпи книги от персоналната библиотека на Самуил Ардити. Столична библиотека ще показа редки издания от фонда си като „ Българската общност за расизма и антисемитизма ”от Буко Пити (1937г.) с отзиви на български държавници, учени,културни дейци, сред които Александър Малинов, Атанас Буров,Андрей Ляпчев, Никола Мушанов,проф. доктор Асен Златарев,Елин Пелин,Кръстю Сарафов и други, сборника „ Изпълнен отечествен дълг ” (1939 г.), отдаден на българ-ските евреи взели участие във войните, „ Какво споделих на българските евреи за войната и българското еврейство ”от Иван Строгов (1944 г.)

В рамките на паметната вечер ще се организира и среща-разговор с изтъкнатия държавник и откривател по тематиката за ориста на евреите през Втората международна война Самуил Ардити.

Самуил Ардити е роден в София през 1935 година Потомък на античен еврейски жанр от Русе, племенник на единствения български Нобелов лауреат Елиас Канети. През 1949 година емигрира със фамилията си в Израел.През 1960 година приключва Техническия университет в Хайфа. Автор е на книгите „ Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 елементи и „ Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или другар на българските евреи “. Самуел Ардити е най-дългогодишният представител в Кнесета от всички български евреи и през 2010 година е награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи на България за принос в другарските връзки с страната Израел – „ Златна лаврова клонка “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР