В Стокхолм, Швеция, се ражда Алфред Нобел - химик, инженер

...
В Стокхолм, Швеция, се ражда Алфред Нобел - химик, инженер
Коментари Харесай

21 октомври - 189 години от рождението на Алфред Нобел

В Стокхолм, Швеция, се ражда Алфред Нобел - химик, инженер и бизнесмен, изобретил динамита. Той завещава голямото си положение за учредяването на Нобеловите награди.

Бащата на Алфред - Имануел Нобел, проектант и строител, се увлича по механиката (има няколко патента за разнообразни машини), интересува се от експлозиви, развива предприемачество. След фалит на предприятието си за еластични тъкани, търсейки пътища за нова предприемаческа активност, отива във Финландия, а по-късно – в Санкт Петербург, Русия. Там основава дружество за произвеждане на подводни мини, машини и принадлежности, което бързо се разраства. През 1842 година той и фамилията му се реалокират в Русия.

Алфред Нобел има и доста добър нюх за бизнес - до гибелта си той има 93 заводи за динамит в няколко страни. Колкото повече нараства триумфът му, обаче, толкоз по-мъчителна ставала битката с алтруизма му. Нобел е отегчителен, неудовлетворен от живота човек, който самичък си основава доста проблеми. Никога не се дами и няма триумф измежду дамите. Когато негов родственик го моли да каже нещо за себе си, с цел да попълни историята на рода, той дава отговор: " Най-голям грях: Не уважава мамона. Важни събития в живота: Няма. " Също по този начин е и публицист.

В наследството на Нобел е маркирано, че за премиите няма значение националността. Или както споделя " ще я получи този, който най-вече я заслужава, без значение дали е скандинавец или не. "

Основаването на нобеловите награди е през 1895 година когато Алфред Нобел написва наследството си оставяйки огромна част за него. От 1901 година премията се присъжда на мъже и дами за отлични достижения във физиката, химията, медицината, литературата и премия за мир. От 1969 се дава такава и за стопанска система.

През 1875 година Берта декор Сютнер става секретарка на Алфред Нобел. Макар че персоналните и контакти с Нобел да са къси, тя кореспондирала с него до гибелта му и се смята, че е оказала голямо въздействие на решението му да се включи премия за мир в наследството му което тя получава през 1905 година

Нобел открива, че когато нитроглицерина е включен в гъсти инертни субстанции той става по-безопасен и по-удобен за обработка, тази примес е патентована като динамит през 1867 година Нобел показва неговия експлозив за първи път тази година в Редхил, Съри, Англия.

Нобел по-късно комбинира нитроглицерин с различен експлозив, пироксилилин, транспарантно като желе вещество, което е по-мощен екплозив от динамита. Гелигнита или взривяващото желе като е патентовано като комерсиална марка и последвано от голям брой сходни комбинации, модифицирани посредством прибавяне на калиев нитрат и доста други субстанции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР