В стикера ще бъде вграден чип с информация за екологична

...
В стикера ще бъде вграден чип с информация за екологична
Коментари Харесай

Поскъпват годишните технически прегледи заради новите стикер...

В стикера ще бъде вграден чип с информация за екологична категория на автомобила

От 12 юли притежателите на всички коли, които сполучливо преминат годишния си механически обзор (ГТП), ще получават нов тип стикери. Те ще удостоверяват както техническата редовност на моторното транспортно средство, по този начин и неговата екологична група. Това изясни пред Радио София шефът на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация “ (ИААА) Бойко Рановски. Става дума за леките и колите до 3,5 тона.

В София, както и в други огромни градове и общини, в дни със нечист атмосферен въздух, ще могат да се постановат ограничавания за придвижване в избрани зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с спомагателна информация за самия автомобил.

Наредбата за новия правилник е оповестена през септември 2020 година.

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, минимум замърсяващите коли, изясни Рановски.

Групата се дефинира според от отделяните по време на ГТП излъчвания (на дизеловитте се мери димността), годината на произвеждане или еконормата на МПС. При инсталирана газова уредба се ревизира и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, само че не би трябвало цената да се увеличи повече от 5-10 лв..
До края на годината ще има директна връзка (в действително време) сред компютрите на пунктовете за ГТП с осведомителната система на Изпълнителната организация " Автомобилна администрация “. Идеята и задачата са свързани с желанието техническата редовност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се понижи опцията за корист в самия пункт за ГТП, изясни още Бойко Рановски.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР