В статия публикувана в сряда,13 юни, в списание The Astrophysical

...
В статия публикувана в сряда,13 юни, в списание The Astrophysical
Коментари Харесай

Учени ще търсят живот и на екзолуни

В публикация оповестена в сряда,13 юни, в списание The Astrophysical Journal, откриватели от Калифорнийския университет, Ривърсайд и Университета в Южен Куинсланд са разпознали повече от 100 великански планети, към които обикалят луни, евентуално способни да поддържат живот.

Изследването ще бъде употребявано при основаването на бъдещите галактически телескопи, които да могат да открият тези луни и да търсят в атмосферата им признаци на живот, по този начин наречените „ биологични подписи “.

От стартирането през 2009 година на телескопа Кеплер на НАСА, учените са разпознали хиляди планети отвън нашата Слънчева система, избрани като екзопланети. Те са разпознати като планети, които са ситуирани в обитаемите зони на техните звезди, което значи, че на тяхната повърхнина не е нито прекомерно горещо, нито прекомерно студено, с цел да съществува течна вода и евентуално – живот.

Планетите построени от скали са първостепенни цели в търсенето на живот, тъй като някои от тях могат да бъдат геологически и атмосферно сходни на Земята. Друго място, което провокира интерес са многочислените газови колоси, разпознати по време на задачата на Кеплер. Макар и самите те да не са уместно място за живот, към тези планети е доста евентуално да обикалят скалисти луни, наречени екзолуни, които могат да са подобаващи за живот.

„ Понастоящем има 175 известни луни към осемте планети в нашата Слънчева система. Макар че множеството от тези луни са в орбита към Сатурн и Юпитер, които са отвън обитаемата зона на Слънцето, това може да не е по този начин в други слънчеви системи “, споделя Стивън Кейн, доцент по планетарна астрофизика и член на Центъра за различна астробиология.

„ Включването на скални екзолуни ще разшири доста местата, в които можем да търсим живот в космоса “.

Учените са разпознали 121 великански планети, които имат орбити в обитаемите зони на техните звезди. С радиуси повече от три пъти по-големи от този на Земята, газовите планети са по-рядко срещани от скалистите планети, само че всяка от тях се чака да има по няколко огромни луни.

Учените допускат, че екзолуните могат да обезпечат удобна среда за живот, може би даже по-добра от тази на Земята. Това е по този начин, тъй като те получават сила освен от своята звезда, само че и от радиация, отразена от тяхната планета.

„ Сега, когато сме основали база данни на известните великански планети в обитаемата зона на тяхната звезда, ще бъдат направени наблюдения на най-хубавите претенденти, към които да обикалят евентуални екзолуни. Нашите следващи изследвания ще оказват помощ за основаването на бъдещия телескоп, с цел да можем да открием тези луни, да учим техните свойства и да търсим признаци на живот „, споделя Мишел Хил, от университета в Южен Куинсланд, който работи дружно с Кейн.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР