В статия, публикувана от The Washington Post, сваленията чрез преврат

...
В статия, публикувана от The Washington Post, сваленията чрез преврат
Коментари Харесай

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

В публикация, оповестена от The Washington Post, сваленията посредством прелом президент на Нигер Мохамед Базум желае поддръжката на Съединени американски щати и на интернационалната общественост.

" В нашия сложен час приканвам държавното управление на Съединени американски щати и цялата интернационална общественост да ни оказват помощ да възстановим конституционния си ред. (...) Народът на Нигер в никакъв случай няма да не помни вашата поддръжка в този основен миг от нашата история ", написа Базум.

В " размирния " район Сахел Нигер е " последният бастион на зачитането на човешките права ", припомня той.

" Въпреки че този опит за прелом е покруса за нигерийците, триумфът му може да има опустошителни последствия надалеч оттатък нашите граници ", акцентира президентът.

Базум означи, че опитът за прелом, осъществен от военните, " няма никакво опрощение ".

" Нашето държавно управление пристигна на власт посредством демократични избори през 2021 година На всеки опит за събаряне на законно държавно управление би трябвало да се противодейства и ние оценяваме мощното и недвусмислено наказание на този безсрамен опит да се унищожи забележителният прогрес , който Нигер е постигнал в изискванията на народна власт ", написа той.

Нигерийският водач напомни, че задграничната помощ съставлява 40% от бюджета на страната му, " само че тя няма да бъде доставена, в случай че превратът успее ".
 Байдън прикани за освобождението на президента на Нигер
Байдън прикани за освобождението на президента на Нигер

Коментарът идват малко откакто Съединени американски щати подредиха евакуацията на някои чиновници и фамилии в страната

На 26 юли беше обявено, че някои членове на президентската армия на Нигер са се обърнали против Базум, който беше хванат и отхвърлен от власт. Генералният щаб на въоръжените сили на Нигер поддържа превратаджиите. Генералът от армията Абдурахмане Тхиани беше разгласен за нов водач на страната .

Съединени американски щати, Франция, Европейски Съюз, Африканският съюз и Икономическата общественост на западноафриканските страни осъдиха военния прелом. Той обаче беше подсилен от Мали и Буркина Фасо, които предизвестиха, че ще възприемат всяка задгранична военна интервенция в Нигер като оповестяване на война .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР