В Стара Загора се проведе научна конференция, посветена на митрополит

...
В Стара Загора се проведе научна конференция, посветена на митрополит
Коментари Харесай

Научна конференция, посветена на митрополит Панкратий, се проведе в Стара Загора



В Стара Загора се организира научна конференция, отдадена на митрополит Панкратий и на 50-годишнината от избирането му за нравствен архиерей на Старозагорската митрополия. Във форума участваха патриарх Неофит , митрополити и епископи от Българската православна черква. Свои мемоари и отчети за личността на владиката показаха духовни лица, учени и общественици.

Конференцията откри патриарх Неофит. Образът, който БПЦ ще резервира за своя другар, обърна се към хората негово светейшество е обликът, който ни е наследен от самия Бог Исус Христос, от този, който не пристигна, с цел да Му служат, само че да послужи.

Старозагорският митрополит Киприян , който е бил подстриган за духовник от Панкратий и който провежда тържествата в престолния град на митрополията, дефинира своя нравствен преподавател като умен архипастир, любящ отец, безупречен молитвеник, умел оратор, ослепителен админ, предвидлив държавник, тъничък посланик, а Сливенският митрополит Йоаникий съобщи особено за " Хоризонт “, че помни Панкратий на първо място като добър човек и чиновник на Бога, тъй като добротата, когато отсъства, тогава настава мрак в душите на хората.

Старозагорска митрополия издаде книга и показа филм за починалия епископ. Довечера в залата на старозагорската опера ще има концерт в памет на старозагорския митрополит, а в неделя в храма " Въведение Богородично “ Българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат празненство от духовници и миряни и ще бъде отслужена Божествена света литургия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР