В Стара Загора днес беше открита изложба Ключовете за къщата

...
В Стара Загора днес беше открита изложба Ключовете за къщата
Коментари Харесай

Делегация от испански депутати присъства на откриването на изложбата „Ключовете за къщата на сефарадите“

В Стара Загора през днешния ден беше открита галерия „ Ключовете за къщата на сефарадите “, която показва изследване за сефарадските евреи от възпитаници, учещи испански език в старозагорското СУ „ Максим Горки “, и техния учител Росио Серрано.

Експозицията споделя за прогонването на сефарадските евреи от Испания по време на царуването на крал Фернандо II де Арагон и Изабела Кастилска. Преди повече от 500 години те били принудени да изоставен Иберийския полуостров, поради нежеланието си да одобряват християнската религия. Сефарадските евреи се насочват към разнообразни краища на света и част от тях се откриват в България.

Изложбата беше прегледана от делегация от депутати от Испания, измежду които ръководителят на парламентарната група по обучение в испанския парламент Ана Ботела Гомес и представители на испанското посолство.

Делегацията беше приветствана от началника на отдел в община Стара Загора „ Образование “ Станимира Димитрова. „ Добре пристигнали в нашия хилядолетен град. В Стара Загора имаме учебно заведение с дългогодишни обичаи в проучването на испански език и просвета, това е точно СУ „ Максим Горки “. Вярваме, че учениците и учителите ще не престават да са мост сред България и Испания “.

„Благодаря на СУ „Максим Горки“, че ни одобри в своя дом и проведоха тази чудесна среща. Горда съм с преподавателката Росио Серрано, че е положила толкоз доста труд, с цел да приобщи българската и испанската общественост в Стара Загора. Да преподаваш един език е доста повече от това да накараш ученика да схваща какво се приказва, това е да му предадеш културата на другия народ“, се обърна към присъстващите Гомес.

Изложбата е отдадена на 20 години от сформирането на отдел „ Образование “ към посолството на Кралство Испания в България и 110 години дипломатически връзки сред Испания и България.

В момента близо 130 възпитаници в Стара Загора учат испански език в единственото учебно заведение, което дава тази възможност- СУ „Максим Горки“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР