В Стара планина, с риск на живота си, планинските спасители

...
В Стара планина, с риск на живота си, планинските спасители
Коментари Харесай

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Три часа не можехме да се свържем със 112

 В Стара планина, с риск на живота си, планинските спасители съумяха да смъкват тялото на починалия преди два дни 45-годишен мъж и приятеля му, който оцеля. Той се оплака, че не е могъл да се свърже с часове с телефон 112, съобщи Българска национална телевизия.

Тялото на починалия екскурзиант, който падна в улей в региона на връх " Жълтец ", бе свалено към 14.30 ч. в местността " Паниците " над Калофер. В доста тежки метеорологични условия по-рано през днешния ден 8 спасители смъкнаха тялото на починалия диджей. Въпреки че прогнозите да бъде обновена акцията бяха за сряда, те все пак, с помощта на съдействието на чиновници от телевизионната кула при връх Ботев съумяха да стигнат до мястото на случая и благодарение на профилирана техника за зимни условия. Заедно със спасителите незасегнат и в положително здраве, слезе и приятелят на починалия диджей, Георги Георгиев, който остана два дни на подслон Ботев.

В идващите дни следва правосъдна медицина да каже каква е точната причина, довела до гибелта на починалия диджей от Варна.

Заледената януарска планина и вятър със скорост 25 метра в секунда направиха акцията по свалянето на оживелия екскурзиант и тялото на починалия му другар извънредно сложна.

" Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, само че момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се сплотяват и я вършат! ", съобщи началникът на Планинската избавителна работа в Калофер Дамян Чолпанов.

На 2-ри януари двамата туристи правили преход от подслон Ботев до хижа " Добрила ", като малко след връх " Жълтец " Тодор Желязков се подхлъзва, полита по ската от южна страна, пада от 300 метра и умира на място.

" Смъртта е открита от неговия другар, който съумява да се добере до тялото и да направи трак, което беше доста скъпо за нас, тъй като имахме координатите на самото тяло ", изясни дежурният от Планинската избавителна работа Тервел Тотев.

Спътникът и другар на починалия Тодор Желязков - Георги Георгиев, слезе от планината в положително здраве, само че смутен и сърдит от загубата на приятеля си.

" Не можем да се свържем на 112. Сигурно три часа. Обхват има, само че не може да се свържем ", описа той.

От националната система за незабавни повиквания разясниха за " По света и у нас ", че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската избавителна работа. Шефът на спасителите в Калофер насочи рецензия към оборудването на двамата туристи.

" Дано си вземат поука и този път, тъй като вижте индивида, който е бил, върви с обувки все едно е тръгнал в парка на разходка, по централното било на Стара планина, където даже опитни водачи умират ", добави Чолпанов.

" Щом съм здрав, значи не е причина оборудването ", счита Георги.

От Планинската избавителна работа обаче са безапелационни, че особено за този маршрут и в тези условия котките са наложителни.

" И освен котките, даже и пикел и въже най-малко 20 метра. В случая са подценили личните си благоприятни условия, метеорологичната конюнктура. Не може да кажем изрично, в зимната планина се върви с котки, не, не е по този начин, в зимната планина може и без котки, само че човек би трябвало да се приготви и да ревизира маршрутът какво изисква ", сподели още Тервел Тотев.

В интервенцията участваха 8 спасители от Карлово, Калофер и Пловдив, профилирана мъчно проходима техника, както и дежурните на телевизионната кула на връх Ботев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР