В становището на Венецианската комисия се виждат критики по детайлите

...
В становището на Венецианската комисия се виждат критики по детайлите
Коментари Харесай

Димитър Марковски: ВСС е орган със съмнителна репутация, трябва да се преструктурира

" В мнението на Венецианската комисия се виждат рецензии по детайлите на измененията в Конституцията, само че и подучване. Тяхното мнение няма наложителен темперамент и отменително деяние във връзка с предлаганите промени. Критиката на Венецианската комисия е безусловно справедлива ", разяснява юрист Димитър Марковски в студиото на " Денят ON AIR ".

Като съществена цел на мнението той уточни желанието да се разбере повода за смяната на главния закон.

" Основният мотор на измененията е част от политическите обещания и новата съединена коалиция. Това е обвързвано с политическите обещания към електората, в сравнение с към целен позитивен резултат ", добави Марковски.

Пред Bulgaria ON AIR юристът уточни, че измененията имат и позитивни насоки - като разделянето на Висш съдебен съвет, което беше подкрепено от Венецианската комисия.

" Очевидна е нуждата от преструктуриране на Висш съдебен съвет като орган, който има съмнителна известност след разкритията за политическите въздействия. Разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени органа е положително, Венецианската комисия отваря деликатна скоба и споделя, че в Прокурорската гилдия на новия Висш съдебен съвет има много съществено политическо наличие - огромна част от членовете са от парламентарната квота в този управителен орган на прокуратурата ", даде образец Марковски.

Той прикани хора с изявена социална позиция да бъдат определени от политическата квота - одобрени експерти и специалисти. А като главен въпрос сложи този дали прокуратурата ще бъде самостоятелна от мощните на деня.

" Трябва да се направи тази смяна, да стартира да работи и да забележим ще се скъса ли тази сянка на този облик на завивисима прокуратура. Може вместо да изпишем вежди, да избодем очи. С това съществено парламентарно наличие като кворум да надделеят политическите ползи в самата конструкция на прокуратурата ", предизвести Димитър Марковски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР