В становище, публикувано на Facebook страницата на Съюза на съдиите,

...
В становище, публикувано на Facebook страницата на Съюза на съдиите,
Коментари Харесай

„Поредно срамно решение“: Съюзът на съдиите с остра позиция срещу Борислав Сарафов

В мнение, оповестено на Фейсбук страницата на Съюза на съдиите, те приканват Висшия правосъден съвет да дефинира различен за изпълняващ функционалностите на обвинител №1, защото изборът на Сарафов съгласно тях е " следващо срамно решение, което тежко поврежда престижа на правосъдната власт ". 

Те допълват, че изборът на изпълняващ функционалностите на основен прокурор е отвън компетентността на Прокурорската гилдия и би трябвало да се гласоподава по прилика с разпоредбите за избор на основен прокурор - от Пленума на Висш съдебен съвет и с болшинство от 13 гласа. 

" През последния месец обществото стана очевидец на битка на групировки и властови центрове отвън правосъдната власт, осъществявана с принадлежности и средства на наказателния развой от управлението на прокуратурата. При горепосочената фактическа конюнктура Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано ", пишат от Съюза на съдиите в България. 

Те припомнят, че в средата на май са призовали Висш съдебен съвет да в профил от служба както Иван Гешев, по този начин и Борислав Сарафов " като основни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на непозволено въздействие върху висши представители на правосъдната власт, в това число членове на самия Висш правосъден съвет ".

И разказват в детайли за какво името на Сарафов съгласно тях е дискредитирано: 

" Съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, поради изнесените в медиите данни за провежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант " Осемте джуджета " с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи. Налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023 година до момента - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност.

Не на последно място, против Борислав Сарафов към сегашния миг има постъпили две уведомления по реда на член 411а и сл. от Наказателно-процесуален кодекс (Глава тридесет и първа от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместник) за действия, осъществени в качеството му на заместител на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа. 

Както излиза наяве от изказването на самия Борислав Сарафов незабавно след избора му и явно с безмълвното единодушие на болшинството от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, същият има намерение да извършва по едно и също време длъжностите " шеф на Националната следствена работа " и " краткотрайно изпълняващ длъжността " Главен прокурор на Република България ", което е следващата порочна централизация на господарски пълномощия.

Абсолютно недопустимо до степен на глупост е и общественото изказване на Борислав Сарафов за " чистка на гешевчетата по места ", с което той съумя още веднъж и неотложно да удостовери непригодността си за този пост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР