В становище до ВСС, дълго 17 страници, главният прокурор Иван

...
В становище до ВСС, дълго 17 страници, главният прокурор Иван
Коментари Харесай

На живо: Пленумът на ВСС гледа искането за отстраняването на главния прокурор, Гешев оспорва

В мнение до Висш съдебен съвет, дълго 17 страници, основният прокурор Иван Гешев оспори второто предложение за предварително преустановяване на мандата му. Намира го за неприемливо, защото е направено от орган с изминал мандат. Той напомня, че е сезирал Конституционния съд с искане за пояснение за текст от главния закон. 

В мнението си основният прокурор декларира, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали настояването под напън от трети лица. Гешев желае отказ и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор уточни също, че използваният от него израз " политически отпадък ", който също е в основата на настояването, е " събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с нереално значение и по никакъв метод не е ориентиран към съответни лица, ангажирани с политическа активност, отбелязва Гешев. Той ползва и настояването до Конституционен съд, както и редица медийни изявления по тематиката. 

Главният прокурор не участва на съвещанието, защото взе участие в интернационална конференция. Адвокатът му Радостина Томова също не може да участва. Причината е заболяване, за което е предоставила амбулаторен лист. 

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев
Снимка: БТА

При гласоподаване обаче беше решено, че днешното съвещание на Висш съдебен съвет няма да бъде отсрочено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР