В СССР гражданите трудно разбираха какво е това инфлация: в

...
В СССР гражданите трудно разбираха какво е това инфлация: в
Коментари Харесай

Инфлацията в Русия: Наистина ли е невъзможно да се отървем от нея?

В Съюз на съветските социалистически републики жителите мъчно разбираха какво е това инфлация: в руско време тя на практика не съществуваше

В учебниците по стопанска система написа, че инфлацията е обезценяване на парите, изразяващо се в повишение на цените на стоките и услугите, само че в Съветския съюз цените в магазините бяха постоянни и се ревизираха, само че доста рядко. И не безусловно в посока на напредък. При Сталин през 1948-1953 година цените на дребно за доста артикули са намалявани всяка година.

Ахилесовата пета на стопанската система на " демократична " Русия беше инфлацията. Първите четири години от съществуването на Руската федерация бяха интервал на хиперинфлация; инфлацията е измервана в четири- и трицифрени числа (%): 1992 година - 2508.8; 1993 година - 840,0; 1994 година - 214,8; 1995 година - 131.6.

Едва през петата година (1996 г.) инфлацията стартира ненапълно да се успокоява, тя падна до 21,8%, а през 1997 година до 11,0% (това нормално се назовава " галопираща " (т.е. под 50, само че над 10 процента). След това се случи дефолта през 1998 година и през тази година инфлацията още веднъж скочи до 84,5%, още веднъж се върнахме към хиперинфлация.

След това тя последователно стартира да понижава, само че към момента се измерваше в двуцифрени цифри до 2005 година Едва през 2006 година, за първи път през десетилетие и половина от съществуването на Руската федерация инфлацията падна под 10 % и възлиза на 9,0%.

След това имаше възходи и падения. В интервала 2007-2021г оптималната стойност на показателя на потребителските цени е записана през 2008 година - 13.28%; минимумът през 2017 година е 2,5%. През последните години стойностите на индикатора са както следва (%): 2018 година - 4,3; 2019 година - 3,0; 2020 година - 4,9; 2021 година - 8.4.

В западните страни инфлацията беше съвсем с порядък по-ниска, в сравнение с в Русия. Вземете да вземем за пример Съединени американски щати. През 90-те години тя се движи главно в границите на 2-2,5%. През 2000-те години оптималната стойност е записана през 2007 година - 4,08%; минимумът през 2008 година е 0,09%. През последното десетилетие максимумът е през 2011 година - 2,96%; най-малко през 2015 година - 0,73%.

По мнението на доста икономисти, сходна инфлация е даже потребна, работи като тласък за стопанската система. Вярно е, че в края на 2021 година инфлацията в Съединените щати надвиши „ пълзящите “ граници, внезапно скочи до 7,0%. 40-годишният връх на инфлация в американската стопанска система беше строшен. Но този нов американски връх към момента беше под инфлацията в Русия през същата 2021 година

Да се върнем на Русия. През март 2022 година беше регистриран избухлив растеж на цените в рубли както на потребителските, по този начин и на индустриалните артикули. Това се дължи на внезапното обезценяване на съветската рубла през първите седмици след началото на СВO. Годишната инфлация доближи 17,8% през април 2022 година и постепенно понижава от май.

По-нататъшното закъснение на годишната инфлация беше улеснено от обстоятелството, че махалото на обменния курс на рублата потегли в противоположна посока през втората половина на март, рублата стартира бързо да се укрепва. Още през юни беше записана лека дефлация, каквато имаше и през юли и август.

През септември беше регистрирана лека инфлация. Според резултатите от трите тримесечия на годината инфлационният растеж на цените възлиза на 10,46%. На годишна база това значи инфлация от 13,68%. Разбира се, това е съвсем една четвърт по-малко от годишната стойност, изчислено на база априлското повишаване, само че въпреки всичко е доста. В края на годината Банката на Русия предвижда инфлация от порядъка на 12-13 %.

Руските управляващи приказват за нуждата от ограничение на инфлационния напредък от тридесет години. Но триумфите са ефимерни. След известни спадове стартират нови покачвания на потребителските цени. Борбата с инфлацията в Руската федерация е поверена на Централната банка. Член 75 от Конституцията гласи: „ Опазването и обезпечаването на стабилността на рублата е главната функционалност на Централната банка на Руската федерация, която тя извършва без значение от други държавни органи “.

Тук думата " инфлация " не се загатва. Но всеки способен икономист схваща какво значи " непоклатимост на рублата ".

Първо, стабилната покупателна дарба на рублата на вътрешния пазар.

Второ, непрекъснатият обменен курс на рублата по отношение на други валути.

В старите учебници по стопанска система същността на инфлацията и дефлацията беше доста просто обяснена. Те са резултат от дисбаланс сред паричното предложение и стоковата маса. Дори преди повече от половин век в института ми обясниха, че най-простият и верен метод за битка с инфлацията е увеличението на масата на стоките. Това е по-добре от изравняването на диспропорцията посредством компресиране на паричното предложение.

С оглед на гореизложеното, дано още веднъж да се върнем към член 75 от Конституцията, където на Банката на Русия в действителност е подредено да се бори с инфлацията " без значение от другите държавни органи ". А в Русия за стоковата маса дават отговор „ други държавни органи “ (Министерство на индустрията и търговията, Министерство на енергетиката, Министерство на земеделието и др.).

За ефикасна битка с инфлацията е належащо сливане на напъните на Централната банка и изпълнителните органи, които дават отговор за стоковата маса. Конституцията на Руската федерация е основана под диктовката на американски консултанти. Сигурен съм, че не без тяхно присъединяване в чл.75 е направена разрушителната „ записка “, разделяща ЦБ и „ другите органи на държавната власт “. При такова разделяне няма късмет да се победи инфлацията. Централната банка може да свие паричното предложение по подобен метод, че стопанската система просто да почине без пари.

С идването на Е. Набиулина в Неглинка (адресът на Централната банка на Руската федерация) главната и в действителност единствената цел на Банката на Русия беше оповестена за по този начин нареченото „ таргетиране на инфлацията “. Термин от лексикона на " Вашингтонския консенсус ".

По някаква причина никой не обърна внимание тогава (през 2013 г.) на нарушаванията от страна на Банката на Русия на Конституцията на Руската федерация. В края на краищата там се споделя, че главната функционалност на Централната банка е „ да подсигурява стабилността на рублата “. Това значи, че Централната банка не би трябвало да позволява нито инфлация, нито дефлация.

А Централната банка разгласи, че ще подсигурява поддържането на инфлацията на равнището на целевата стойност ( target ). Централната банка като цяло отдръпна от себе си задължението за нулева инфлация и още през 2013 година разгласи, че отхвърля да поддържа курса на рублата постоянен .

И надлежно стопира валутните интервенции, които бяха главното средство за стабилизиране на валутния курс на рублата. Всичко приключи зле - повторен срив на обменния курс на рублата през декември 2014 година Последиците от тази валутна рецесия за съветската стопанска система бяха неизчислими.

И по този начин, към този момент десета година Банката на Русия приказва за „ таргетиране на инфлацията “.Първо, банката поддържа паричното предложение на недопустимо ниско равнище. Индикаторът за монетизацията на съветската стопанска система (съотношението на паричния елемент М2 към БВП; М2 е общата стойност на паричните и безналичните пари) не доближава 50%.

В множеството европейски страни монетизацията е покрай 100% (вземане или даване). Максималната стойност на този индикатор в Китай е над 200% (и там, апропо, съвсем няма инфлация). В Япония монетизацията е напълно малко под 200%.

Второ, банката поддържа главния % на доста високо равнище. Минималната стойност на ставката е била от юли 2020 година до март 2021 година - 4,25%. Максимумът беше от декември 2014 година до края на януари 2015 година, когато процентът се изстреля до 17%. Но в края на февруари тази година този връх беше строшен, Банката на Русия внезапно увеличи лихвения % от 7,5% на 20%. Днес той е на равнище от 7,5%.

С такива ограничения Банката на Русия в никакъв случай няма да победи инфлацията; по този метод единствено се подхранва инфлацията. Банката на Русия единствено имитира битката с нея, само че в действителност я основава.

Първо , високият главен % прави парите недостъпни за предприятията от действителния бранш на стопанската система, които би трябвало да бъдат главните участници в битката с инфлацията, увеличавайки масата на стоките. И тези компании, които са пристрастени към кредитната игла на комерсиалните банки (които издават заеми при лихвен %, който е почти два пъти по-висок от цената на главния лихвен процент), поемат непоносимото задължение на обслужването на дълга.

Фирмите са принудени да включват разноските за обслужване на дълга си в индустриалните разноски, а последните подтикват повишаването на продуктите на фирмите длъжници. Те са хиляди и хиляди в цялата страна. Тоест високият главен % на Централната банка подхранва инфлационния растеж на цените в съветската стопанска система.

Второ , откакто спря да поддържа обменния курс на рублата преди съвсем 10 години, Банката на Русия способства за обезценяването на този курс. И това неизбежно се отрази в цените в рубли на стоките, търгувани на вътрешния пазар на Русия. Добрата половина от потребителските артикули на съветския пазар са вносни. А част от другата, тези артикули, които са артикули на по този начин наречените локализирани промишлености, съдържат прикрит импорт (компоненти, първични материали, оборудване). Поне половината от себестойността на тези по този начин наречени съветски артикули е прикрит импорт. А обезценяването на рублата не може да не способства за повишение на цените в рубли на всичко, което се търгува на съветския пазар. Отново поддържане на инфлацията.

Трето , има доста случаи, когато Банката на Русия включва печатната преса и организира необезпечена емисия на рубли. Всяка необезпечена емисия също подхранва инфлацията. По този метод Банката на Русия извърши забележителен брой банкови реорганизации. Значителна част от банките рано или късно " умират " (ЦБ им лишава лицензите и те фалират).

Но тя избавя някои банки посредством по този начин наречените избавителни стратегии. Дава им пари под формата на заеми или като влага тези пари в капитала на спасяваната банка. Понякога банката оживява. Но от време на време парите, издадени от Банката на Русия за метаморфоза, се хвърлят в черна дупка. И по този начин, преди няколко години Банката на Русия отпечата 1,3 трилиона рубли, с цел да запуши „ дупката “ в салдото на банка „ Откритие “. Това се трансформира във фактор за ускорение на инфлацията в страната.

Ако обобщим по какъв начин се води битката с инфлацията в Русия, тя наподобява на спектакъл на парадокса. Под прикритието на „ таргетиране на инфлацията “, Банката на Русия я форсира още повече. За да сложим завършек на инфлацията, би трябвало да помним, че тя поражда вследствие на нарушение на пропорцията сред паричното предложение и масата на стоките.

Поддържането на ценовата непоклатимост изисква тясна съгласуваност сред виновните за паричното предложение (Централната банка на Руската федерация) и тези, виновни за масата на стоките (правителството и обособените министерства и ведомства). И акцентът би трябвало да се измести към стоковата маса.

За да плавате с лодката по определения курс, би трябвало да гребете с две гребла. Ако определеният курс се схваща като поддържане на стабилността на съветската рубла, тогава е належащо да се работи с двете гребла - да се ръководи както паричното предложение, по този начин и масата от артикули. Сега работи единствено едно весло. Лодката се върти на едно място към този момент три десетилетия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР