В сряда ярка огнена топка озари нощното небе над Великобритания

...
В сряда ярка огнена топка озари нощното небе над Великобритания
Коментари Харесай

Зрелищна огнена топка озари небето над Великобритания и Ирландия

В сряда ярка огнена топка озари нощното небе над Англия и Ирландия. Небесният театър, сниман от мнозина, към този момент се изследва от учените. Все още не се знае дали става дума за галактическа канара или галактически отпадък.

„ На този стадий нямаме визия дали огнената топка над Шотландия е астероид или галактически отпадък. Тя пада под извънредно плитък ъгъл, била е забележима дълго (20 секунди) и се фрагментира много “, споделя доктор Люк Дейли, преподавател по планетарна геонаука към Глазгоуския университет.

„ За момента по-скоро клоним към астероид – въпреки и да е муден, скоростта му въпреки всичко не е дребна. Един характерен огромен галактически отпадък ще пресече небосвода за към 2 минути, а не за 20 секунди. Освен това бихме очаквали от галактическия отпадък да се фрагментира още повече. Надяваме се, че скоро ще създадем нужните калкулации за неговата скорост и орбита и ще знаем с по-голяма сигурност дали това е било галактическа канара или не. “

Метеорологичната работа на Англия обаче клони по-скоро към галактически парчета.

Ако фактически е метеор, то най-вероятно той е оставил след себе си някакъв астероид (досущ като прословутия астероид Уинчкомб, открит с помощта на напъните на UK Fireball Alliance. Ако част от огнената топка е достигнала до шотландска почва, това ще е първият астероид, откриван в страната за последните 100 години. Учените обаче не бързат да се радват.

„ За страдание, без значение за какъв обект става дума, фактът, че влиза под толкоз плитък ъгъл, значи, че най-вероятно е изгорен напълно – даже и нещо да е оживяло, то несъмнено си е проправило път до дъното на Атлантическия океан “, добавя доктор Дейли пред IFLScience. „ Ето за какво, уви, към момента няма проекти да бъде издирван. Веднъж щом получим повече данни и добием по-ясна визия защо иде тирада, в случай че нещо е оживяло и в случай че е паднало на земя, сигурно ще се опитаме да го намерим. За момента обаче просто виждам още веднъж и още веднъж невероятните фрагменти с тази огнена топка. “

Много е евентуално през идните години броят на огнените топки, които озаряват небосвода ни, да се усили с помощта на големия брой обекти (включително множеството спътници на Илон Мъск и компания), които се изстрелват в космоса непрекъснато.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР