В сряда вятърът в столицата е значително по-осезаем и мъглата

...
В сряда вятърът в столицата е значително по-осезаем и мъглата
Коментари Харесай

Губим близо 2 години от живота си заради мръсен въздух

В сряда вятърът в столицата е доста по-осезаем и мъглата е по-лека. Въпреки това сензорите регистрират замърсяване на въздуха, което въздейства директно на здравето ни. Статистиката демонстрира, че губи приблизително 1,8 години от живота си поради замърсен въздух. За съпоставяне, поради тютюнопушене загубата в години е 1,6. А единствено 11 месеца е загубата на част от живота ни е поради алкохол и опиати, това сочат анализите.

Основните аргументи за замърсяване остават също по този начин доказани. Отопление, превоз, промишленост и несъобразено високо строителство. Всичко това води до съществено замърсяване на въздуха в страната ни.

 „ Хората би трябвало да са деликатни. Не желаеме да всяваме суматоха, само че те би трябвало да имат същинската информация, която е учредена на доказателства. И тази информация е доста ясна. Фините прахови частици имат значение. И тези, които са 2.5, и тези, които са 10 микрона те отиват надълбоко в нашия организъм и могат да уредят белите ни дробове, сърцето, кръвните тела и мозъка. Всичко това се знае, няма нищо ново. Основният проблем са фините прахови частици. Ако организма ни е изложен дълго време на такива въздействия резултатите са доста тежки ”, съобщи доктор Скендер Сила от Световна здравна организация.

8 акта са били формирани по време на снощните инспекции за горене на рискови предмети в София. Това разгласи столичния кмет Йорданка Фандъкова в студиото на „ Здравей, България ”.

„ Мисля, че трябва да изпращаме към цялото общество обръщение, че въздухът е замърсен, тъй като ние го вършим такъв с нашата активност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще употребявам градски превоз ", счита тя.

Проверките във виетнамските общежития в столичния квартал „ Красна поляна ” във вторник вечерта демонстрираха, че макар рестриктивните мерки за горене на нерегламентирани боклуци за отопление, това към момента се прави на процедура. От Столична община към момента, след година, не са приели възбраната за напредване с каруци в целия град. А огромна част от тези нерегламентирани отоплителни материали се транспортират с такива транспортни средства.

И през днешния ден се чакат трайни мъгли, само че единствено в Северна България. По поречието на Дунав, в низините и котловините видимостта ще е лимитирана до късния следобяд. За всички 11 области на страната към северната ни граница е разгласен жълт код за мъгла.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР