В сряда в централата на БДЖ се проведе един много

...
В сряда в централата на БДЖ се проведе един много
Коментари Харесай

Отново злоупотреба с обществена поръчка в БДЖ


В сряда в централата на БДЖ се организира един доста любопитен търг за отдаване чартърен на жп хале на ул. "Майчина популярност " №2 в столицата.

На него сумата на ежемесечното заплащане за прилагане на обекта скочи... повече от 16 пъти! Наддаването се печели от компания с оферта от 53 172 лв., а до момента месечният наем бе едвам 3293 лв..

И е разумно да се запитаме: Как е допустимо това?

Предисторията

За парцела, който е в активите "БДЖ-Пътнически транспорти " на територията на Локомотивно хранилище София, OFFNews разкрива че се употребява от частната компания "ЖП Тракция " ЕООД без за него да е обявявана каквато и да е тръжна процедура.

Още на 23 февруари медията насочи питане до БДЖ, на какво съображение е настанена там компанията, а отговор получава едвам в средата на април по силата на Закона за достъп до социална информация.

Какво питат:

- На какво съображение компанията „ ЖП Тракция “ употребява хале на Локомотивно хранилище София - регион Подуяне, с адрес ул. Майчина популярност 2?

- Имало ли е тръжна процедура за отдаването на парцела чартърен?

- Има ли право „ ЖП Тракция “ да приема за ремонт локомотиви на други оператори в халето в Подуяне с изключение на тези на БДЖ-Пътнически транспорти?

Какъв наем заплаща ЖП Тракция за това че употребява халето в Подуяне?

А какво дават отговор:

БДЖ-Пътнически транспорти са отдали чартърен най-хубавото си хале в София на частната компания "ЖП Тракция " без осъществяване на търг или конкурс, написа в отговор, подписан от шефа на "Пътнически транспорти " Пламен Пешаров.

Според предоставената информация договорът с частната компания е подписан на 26 май 2016 година за наем на дълготрайни материални активи.

Контрактът е за наемане на ремонтно хале, пневматичо поделение, стая за бригадите на ЕМВ, санитарни пространства и оборудването - електрически мостов кран, подемен винтов крик и софтуерни опори за слагане на кошовете на локомотиви.

Решението точно ЖП Тракция да получи една от най-хубавите ремонтни жп бази е взето на централно равнище - от Съвета на шефовете на "Холдинг БДЖ " на 17 май 2016 година

"Спазени са вътрешните условия за отдаване чартърен на недвижими и движими движимости, благосъстоятелност на "БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД ", написа в отговора на компанията.

От държавната компания обясниха и че към датата на подписване на контракта с "ЖП Тракция " не са били признати вътрешни правила за отдаване чартърен на недвижими парцели, включително и за осъществяване на открита процедура.

Цената е изключително забавна

Наемната цена за парцела и оборудването, предоставено на "ЖП Тракция " по силата на двугодишния контракт е 3293 лв. на месец. Това е колкото, а в доста случаи и по-малко, от наема на къща в столичните квартали "Симеоново " и "Драгалевци ".

Още по-интересно е, че през първите 9 месеца наемателят не заплаща нищо

В отговорите на БДЖ се твърди, че размерът на наема е избран от самостоятелен оценител. Оценката обаче идва чак през февруари 2017 година Това значи, че частната компания е употребила пространствата без да заплаща нищо през първите 9 месеца от подписване на контракта, просто тъй като е липсвало съображение.

Тръжната процедура

Срокът на контракта с "ЖП Тракция " към този момент изтече и упражнението нямаше по какъв начин да бъде повторено, откакто се разкрива схемата. Така БДЖ разгласи търг за отдаване на софтуерната база, на който се явиха не една, не две, а цели 6 компании, които подадоха предложения в запечатани пликове.

А офертите са повече от шокиращи:

Частният русенски жп цех "Експрес Сервиз " е предложил да наеме халето против 8440 лв., което е съвсем тройно повече от досегашната цена. Тази оферта обаче се оказва най-ниска от шестте като останалите впечатляват с щедростта си.

Жп компанията на енергийния необут Христо Ковачки "ТБД Товарни транспорти ", която в последно време е изключително дейна в търговете на БДЖ, на които се достави с прилични локомотиви, е дала оферта за наемна цена от 27 008 лв..

Досегашният наемател "ЖП Тракция " ЕООД е предложил към този момент да заплаща 17 302 лв.. Втората компания със същия предмет на активност и същите притежатели "ЖП Тракция София " ЕООД пък е била още по-щедра. Дала е предложение за 31 650 лв. наем.

Петата и шестата предложения обаче са най-интересни. Изброените нагоре компании участват на жп пазара и развиват сериозна активност, до момента в който другите две са цялостна тайнственост.

Дружество наречено "Трейд Шипинг " е предложило наем от 45 154 лв.. Фирмата е благосъстоятелност на Стоеслава Ганчева Ланджева.

Най-високата препоръчана цена обаче е на сдружението "Пропърти Стан ", което е еднолична благосъстоятелност на Станислав Велиянов Захариев. Тази компания е предложила наем от 53 172 лв..

Според разпоредбите на тръжната процедура в класирането вземат участие първата и втората оферта, а останалите отпадат. Така преди всичко е точно "Пропърти Стан ", а на второ "Трейд Шипинг ".

Според източници на OFFNews, двете предложения са били направлявани от общ център, само че дали е по този начин, занапред ще разберем.

В случай че класираният преди всичко участник не подпише контракт, то той ще бъде подписан с втората компания. Ако обаче и той откаже, тръжната процедура се приключва, а "ЖП Тракция " евентуално ще продължи да употребява апетитната ремонтна жп база в София.

Автор: Светослав Метанов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР