В сряда в Брюксел ще се проведе третата среща на

...
В сряда в Брюксел ще се проведе третата среща на
Коментари Харесай

50 държави се договарят за оръжейните доставки за Украйна

В сряда в Брюксел ще се организира третата среща на контактната група за оръжейните доставки за Украйна с присъединяване на близо 50 страни, с цел да се разбере каква спомагателна помощ може да бъде предоставена, разгласи на брифинг в Брюксел непрекъснатият представител на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит.

" Съединени американски щати имат намерение да изслушат Украйна и да обсъдят каква друга помощ може да ѝ окаже НАТО. За тази цел Съединени американски щати ще проведат тук в сряда трета среща на контактната група за доставки на оръжие за Украйна с близо 50 страни ", сподели тя. Срещата ще се организира преди плануваната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел на 15-16 юни.

Страните от НАТО се пробват да се приспособят към настояванията на Киев за спомагателни доставки на оръжие, които непрестанно се трансформират, съобщи посланикът на Съединени американски щати в алианса.

" Почти всеки ден чуваме непосредствено от тях (украинското управление - бел. ред.) за техните потребности, от които те считат, че се нуждаят ", сподели тя. " Списъкът се трансформира. В началото се фокусирахме върху съоръжение за противовъздушна защита, по-късно ставаше дума за муниции, имаше миг, в който говорихме за брегова защита, говорихме за тежка ракетна артилерия, след това диалогът се измести към бронираните транспортни средства ", се споделя в обявата, като се акцентира, че Съединени американски щати работят с сътрудниците си, с цел да " доставят оръжия допустимо най-бързо ".

Междувременно зам.-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр съобщи, че страната е получила от Запада единствено 10% от поисканите от нея оръжия.

" Възможностите на Русия в региона на оръжията и броя на войските са доста по-големи. Колкото и старания да поставя Украйна, колкото и професионална да е армията ни, ние не можем да спечелим тази война без помощта на западните сътрудници ", твърди Маляр. " От това, което Украйна е заявила, от това, от което се нуждаем, през днешния ден разполагаме единствено на 10% ", съобщи украинският заместник-министър на защитата.

Според нея украинските военни не разполагат с задоволително оръжия, с цел да се опълчват на съветската войска. Маляр съобщи, че украинските въоръжени сили употребяват 5-6000 артилерийски снаряда дневно, до момента в който съветските въоръжени сили, по нейни оценки, употребяват 10 пъти повече.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР