В сряда сръбски ЛГБТИ активисти протестираха в центъра на Белград

...
В сряда сръбски ЛГБТИ активисти протестираха в центъра на Белград
Коментари Харесай

Сръбски ЛГБТИ активисти протестираха срещу полицейско насилие спрямо членове на общността

В сряда сръбски ЛГБТИ деятели стачкуваха в центъра на Белград след сигнал за полицейско принуждение против двама членове на общността.

Новината идва, откакто по-рано сектора в Нови Белград отхвърли подадена тъжба за полицейско насили против ЛГБТИ хора в града.

Протестиращите приканиха локалните управляващи да осъдят насилието против ЛГБТИ хората. Към събитието се причислиха членове на опозиционните партии Движението на свободните жители, Зелено-ляв фронт и Демократическа партия.

Организатор на митинга, провел се под наслов " Няма да мълчим ", е неправителствената организация " Да се зна ".

" Да се зна " оповестиха на 26 февруари, че по време на обиск в апартамент в Белград полицейски чиновници упражняват принуждение върху живущите, които са членове на общността. Определят случая като тежък, защото пострадалите имат освен физически, само че и душевен контузии.

В същия ден от полицията споделят, че работят по сигнала и " ревизират достоверността " на жалбата. Допълват, че служителите на реда ще бъдат глобени при положение, че бъде открито нарушение на служебните им пълномощия.

" Голяма част от случаите на принуждение против ЛГБТИ хора не се оповестяват на полицията заради липса на доверие в институцията ", споделят от " Да се зна ".

Сръбската работа на Свободна Европа потърси вътрешното министерство за коментар по случая, само че до публицистичното привършване на материала не получи отговор.

В началото на годината " Хюман райтс уоч " разгласява отчет, съгласно който ЛГБТИ хората в Сърбия са изправени пред високи равнища на назадничавост, закани и принуждение.

Неправителствената организация " Да се зна ", която провежда митинга в Белград, дава правна и психическа помощ на нуждаещите се в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР