В сряда ще се гласува кабинетът Габровски. Това стана ясно

...
В сряда ще се гласува кабинетът Габровски. Това стана ясно
Коментари Харесай

Делян Добрев: ГЕРБ не канибалства в другите парламентарни групи

В сряда ще се гласоподава кабинетът Габровски. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на Делян Добрев от ГЕРБ. Ние не канибалстваме в другите парламентарни групи, акцентира той. Делян Добрев счита, че на гласуването няма да има отсъстващи народни представители, надлежно и игри с кворума, каквото подмятания направиха от Политическа партия и Демократична България през миналата седмица, до момента в който течаха диалозите на Габровски с парламентарните групи.

Делян Добрев обаче не е оптимист, че този кабинет Габровски ще бъде определен с първия мандат. 125 депутати са декларирали, че няма да поддържат кабинета. Вариант този кабинет да мине имало с третия мандат. 

Припомняме, че откакто в продължение на една седмица от ГЕРБ уверяваха, че Николай Габровски има правото да избира имената на министрите самичък и без партийна интервенция, през вчерашния ден водачът на партията Борисов сложи изискване - третият мандат да се осъществя още веднъж с водещо име за министър председател Габровски. Третият мандат по конституция се дава на определена от президента парламентарна група.

Кабинет няма да има, в случай че третият мандат отиде при Българска социалистическа партия, предвижда още Делян Добрев. При този вид съгласно него ще се върви към избори. Ако се даде обаче на Демократична България, ще зависи от диалозите.

Той повдигна завесата, само че под изискването " приказва се ", че Драгомир Заков, който беше в кабинета Петков боен министър, е в досието на Николай Габровски. Затова за него би било забавно по какъв начин ще гласоподават от Политическа партия в този случай. Повече имена в кабинета Габровски знаели Томислав Дончев и Десислава Атанасова. Няма да има никой от ГЕРБ, разясни депутатът. 

Припомняме и че Николай Габровски съобщи след края на диалозите си в Народното събрание, че към този момент има подготвен лист с експерти, непартийни фигури, които са подготвени да влязат в състав на кабинет, както и даде обещание да бъде оповестена обществено стратегия на неговия кабинет. Самият номиниран за министър председател от ГЕРБ/СДС обаче отхвърли да уточни имена от листата с министри, които ще занесе в понеделник в президентството.

Добрев желае КСНС за проекта за възобновяване поради въглищните централи. Има заплаха да станем вносител на сила, предизвести за следващ път той.

В студиото на Нова телевизия Георг Георгиев, някогашен зам.-външен министър в държавното управление на ГЕРБ, съобщи, че Бойко Борисов е направил " голям компромис със себе си ", отстъпвайки стола на премиера на Николай Габровски. Компромис е и това, че партията победител на изборите не предлага водача си за министър-председател.

" Ние го подкрепихме, въпреки че знаем, че това е индивидът, който би трябвало да оглави държавно управление ", добави Георгиев.

Георгиев е безапелационен, че ГЕРБ поема политическата отговорност, излъчвайки претендент за министър-председател. " Вярвам, че имената, които ще прочетем в вероятно държавно управление, ще бъдат такива, които да уверят и нашите съперници, че това са хора, които могат да работят за целите ", добави той.

Затова и поръчката равноотдалечено, еманципирано политически държавно управление, била откровена, утвърди Георг Георгиев. Габровски имал цялостна независимост да подбере екипа си, което значи, че ще влязат специалисти. Целта е да спре тази амартьорщина, която постановиха " Продължаваме промяната " в продължение на година и половина, изясни Георгиев и уточни: " Хора без никакъв опит се пробваха да вършат политика и да играят една рискова игра с обществото и с държавното ръководство. И резултатите са налице. "
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР