В сряда с решение на фонд Земеделие е освободен и

...
В сряда с решение на фонд Земеделие е освободен и
Коментари Харесай

Две уволнения във фонд Земеделие

В сряда с решение на фонд " Земеделие " е освободен и заместник-изпълнителният шеф Владимир Атанасов с ресори " Селскостопански пазарни механизми " и " Инвестиционни схеми за подкрепяне ", оповестява Медиапул.

 

Предстои избор на нови заместител изпълнителни шефове.

 

Промените по върховете на фонд " Земеделие " не престават. След като в предходните 3 месеца ръководещото държавно управление освободи назначените от служебното държавно управление началник на фонда Борис Михайлов и заместника му Боряна Алексова, щерка на консултант на президента Румен Радев, измененията продължиха и в сряда.

 

Фондът ръководи най-голямата европрограма в страната и настрана директни дотации от Европейски Съюз за земя и пазарна поддръжка, като годишно разпределя към 3 милиарда лева

 

Уволниха шефката, отговаряща за европрограмата

Управителният съвет на фонд " Земеделие " освободи Виктория Иванова, която директно отговаряше за най-голямата европрограма у нас - Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Смяната ѝ идва броени седмици, откакто сигнализира парламентарната комисия по земеделие, че има действителен риск България да загуби 50 млн. евро по програмата, тъй като няма да бъдат разплатени до края на актуалната година.

 

От думите на Иванова стана ясно, че загубата на 50 млн. евро по програмата в края на годината зависи от планове на държавната компания " Напоителни системи ", които преди два месеца бяха спряни поради подозрения за нередности с направени по тях публичните поръчки по думите на агроминистъра Иван Иванов (БСП). Иванова уточни, че фонд " Земеделие " ще се опита оптимално бързо да пусне още веднъж тази социална поръчка за 107 млн. лева

 

" Ако успеем да изпълним публичната поръчка и да изплатим предплатено 50% от тази сума, загубата може да е надалеч по-малка ", сподели тогава Иванова.

Спирането на процедурата за усвояването на тези пари бе обявено през февруари от земеделския министър Иван Иванов (БСП). Той сподели, че се стопират планове на държавната компания " Напоителни системи " за 107 млн. лева поради проблеми с публичните поръчки. Търговете са за осъществяване на вложения за възобновяване на напоителни канали по така наречен мярка 4.3 от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2022). Като мотив за прекъсване на схемата бяха посочени нарушавания в критериите за осъществяване на публични поръчки, изясни тогава министърът и добави, че сигналите с евентуалните нарушавания са предадени на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

 

Депутати от ГЕРБ тогава обаче отвърнаха, че съгласно тях повода е, че новите ръководещи не харесват определените реализатори и по тази причина започват процедурата още веднъж, с цел да изберат нови компании.

 

Във вторник Mediapool попита Иван Иванов правилни ли са информациите, че в сряда ще бъдат заменени зам.-шефове на фонд " Земеделие ".

 

Той отговори, че няма такива точки, импортирани от Министерство на земеделието, само че могат да бъдат препоръчани от новия изп.-директор на фонда Николай Каварджиклиев. Реално, Виктория Иванова се задържа на този пост едвам 2 месеца. На 3 февруари 2022 година Виктория Иванова бе определена за заместител изпълнителен шеф с ресори използване на ограниченията от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 (ПРСР) и Програма за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020. Преди това бе финансов инспектор на фонд " Земеделие ".

 

Неофициално във фонд " Земеделие " чиновници описват и друга версия. Според нея Виктория Иванова скоро ще бъде оповестена като зам.-министър на земеделието с сектор Програма за развиване на селските региони на мястото на Момчил Неков. Официално тази информация не се удостоверява от ведомството на Иван Иванов. Неков сега дава отговор за наредбите по програмата.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР