В сряда президентът на Бразилия призова страните от БРИКС да

...
В сряда президентът на Бразилия призова страните от БРИКС да
Коментари Харесай

Обща валута на БРИКС? Някога – може би, но не сега

В сряда президентът на Бразилия прикани страните от БРИКС да основат обща валута за търговия и вложения между тях, с цел да понижат уязвимостта си от съмненията на обменния курс на $.

Луис Инасио Лула да Силва направи това предложение на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, напомня Reuters, като обаче подчертава, че длъжностни лица и икономисти към този момент акцентират компликациите, свързани с сходен план, поради икономическите, политическите и географските разлики сред Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Защо Лула желае да има валута на БРИКС?

Президентът на Бразилия не счита, че страните, които не употребяват $, би трябвало да бъдат принуждавани да търгуват в тази валута, и също по този начин се застъпва за обща валута в блока на южноамериканските страни, прочут като Mercosur.

Според него валутата на БРИКС " усилва опциите ни за разплащане и понижава уязвимостта ни ".

Какво мислят другите водачи в блока?

Представители на Южна Африка декларират, че валутата на БРИКС не е включена в дневния ред на срещата на върха.

През юли външният министър на Индия пък разяснява, че " няма концепция за валута на БРИКС ". Нейният външен министър декларира преди заминаването си за срещата на върха тази седмица в ЮАР, че ще бъде разисквано стимулирането на търговията в национални валути.

Руският президент Владимир Путин авансово изрази вяра, че на срещата, на която той участва посредством видеовръзка поради интернационалната заповед за неговия арест, ще се разиска прекосяването на търговията сред страните членки от $ към национални валути.

Китай към момента не е коментирал тази концепция. На срещата на върха президентът Си Дзинпин приказва за поощряване на " промяната на интернационалната финансова и парична система ".

Какви са главните провокации

Изграждането на валута на БРИКС ще бъде " политически план ", декларира през юли шефът на централната банка на Южна Африка Лесетия Кганяго пред локална радиостанция.

" Ако желаете това, ще би трябвало да постигнете банков съюз, ще би трябвало да постигнете фискален съюз, ще би трябвало да постигнете макроикономическа конвергенция ", споделя Кганяго. " Важното е, че се нуждаете от дисциплиниращ механизъм за страните. Освен това ще им е нужна обща централна банка. Къде ще бъде ситуирана тя? "

Търговските несъответствия също са проблем, написа Херберт Пьониш, старши теоретичен помощник в Zhejiang University, в блог за мозъчния концерн OMFIF. " Всички страни членки на БРИКС имат Китай за собствен главен търговски сътрудник и малко търговия между тях ".

Проблем за американския $?

Лидерите на страните от БРИКС декларират, че желаят да употребяват повече националните си валути вместо $, който се ускори внезапно предходната година, откакто Федералният запас увеличи лихвените проценти, а Русия нахлу в Украйна. Това оскъпи дълга в долари и доста вносни артикули.

Наложеното със наказания изключване на Русия от международните финансови системи предходната година също подхрани спекулациите, че незападните съдружници ще се откажат от $.

" Обективният, необратим развой на дедоларизация на нашите стопански връзки набира скорост ", декларира и Путин.

Делът на зелената валута в формалните валутни запаси спада до 20-годишно дъно от 58% през последното тримесечие на 2022 година и 47%, когато се поправя с измененията във валутните курсове, съгласно данни на Международния валутен фонд.

Въпреки това доларът към момента господства в международната търговия. Той е от едната страна на съвсем 90% от международните валутни преводи, съгласно данни на Банката за интернационалните разплащания.

Дедоларизацията би изисквала безчет експортьори и вносители, както и кредитополучатели, заемодатели и търговци на валута по целия свят, да вземат независимо решение да употребяват други валути, което към този момент е по-скоро в областта на фантастичното, написа в умозаключение Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР