В сряда правителството заседава в зала 3 на НДК. Сн.

...
В сряда правителството заседава в зала 3 на НДК. Сн.
Коментари Харесай

Правителството даде 10 млн. лева и нова сграда на Софийския университет


В сряда държавното управление заседава в зала 3 на НДК. Сн. БГНЕС

Правителството съблюдава обещанието си и скоростно удовлетвори две от настояванията на Софийския университет " Св. Климент Охридски " - да получи средства за ремонт на постройките си и нова постройка за образование на студентите по медицина.

Ръководството на висшето учебно заведение заплаши с митинги, в случай че претенциите му не бъдат изпълнени, а още в понеделник министрите на образованието Красимир Вълчев и на финансите Владислав Горанов обявиха, че тези две съответни претенции ще бъдат гласувани в сряда.

Така министерският съвет отпусна в допълнение 10 млн. лв. на университета за финансови разноски. От тях 9 млн. лв. ще са за поправки в образователните здания - множеството от тях са монументи на културата, а пари за поддръжката им хронично не доближават. Останалият 1 млн. лв. е очакван за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев, без да даде повече детайлности.

Освен това държавното управление даде на университета и някогашната постройка на техникума по облекло на бул. " Черни връх " в столицата. Тя се дава като отплата за отнетото здание на бул. " Ал. Стамболийски ". В края на предходната година кабинетът реши да вземе тази постройка от болница " Лозенец " и да я даде за потребностите на Специализирания съд и прокуратура. Преди това противоречивото здание беше в активите на Софийския университет, само че поради липса на средства за ремонта му, беше трансферирано на болница " Лозенец ", която трябваше да обезпечи нужното финансиране и да образова там студентите по медицина на висшето учебно заведение.

Ректорът на университета проф. Анастас Герджиков благодари на премиера Бойко Борисов за бързото и заслужено решение и напомни, че приоритет за държавното управление е образованието. Преди време Герджиков дефинира решението на държавното управление за лишаване на постройката на бул. " Ал. Стамболийски " като " стратегически неправилно " и част от поредност от решения, показващи неприятно отношение към най-стария университет в страната. Въпреки това Герджиков неведнъж е казвал, че промяната във висшето обучение, стартирана от предходните кабинети на Бойко Борисов, върви в вярната посока.

" Провеждате избавителна промяна за висшето обучение. Да използваме този миг да сложим основите на автомагистралата на духа. България може да се трансформира в страна на духовността и да се реализира по-голям стопански напредък и разцвет посредством обучение, просвета и просвета ", разяснява в сряда Герджиков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР