В сряда, на 13 март, министър-председателят на Финландия Петери Орпо

...
В сряда, на 13 март, министър-председателят на Финландия Петери Орпо
Коментари Харесай

Как Финландия се подготвя за дълъг конфликт с Русия

В сряда, на 13 март, министър-председателят на Финландия Петери Орпо произнесе тирада пред Европейския парламент в Страсбург, в която предизвести, че Русия се приготвя за дълъг спор със Запада, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. В този подтекст министър председателят на северната страна съобщи, че Европейският съюз би трябвало да се погрижи за личната си защита. Конкретният мотив за апелите в обръщението му към евродепутатите бе изказването на съветския президент Владимир Путин (впоследствие избран отново на поста на създадените в Русия избори през миналия уикенд), че присъединението на Финландия и Швеция към НАТО е " безсмислена стъпка " и че Москва ще разположи системи за заличаване и военнослужещи на границата сред Финландия и Русия.

Финландия подаде молба за участие в НАТО след началото на съветската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година и беше призната в алианса през май предходната година. Швеция стана пълноправна членка на НАТО на 7 март.
Зелена светлина за Киев от Хелзинки
На същия този 7 март министърът на защитата на Финландия Анти Хякянен съобщи, че Украйна има независимост на деяние с оръжията, предоставени ѝ от Хелзинки за сраженията с Русия, заяви онлайн изданието " Политико ", като се базира на изказване на представителя на финландското държавно управление пред локалния ефирен канал „ Юле “ (Yle).

Същевременно Хякянен прикани Германия " да обмисли съществено " доставката на крилати ракети с огромен обхват " Таурус " на Киев.

" Приканвам Германия съществено да го обмисли. Германското държавно управление е наясно, че те (ракетите " Таурус " ) биха били от огромно значение ", сподели Хякянен, представен от " Политико ".

Финландският министър на защитата означи, че неговата страна не е поставяла никакви ограничавания на Украйна по какъв начин да употребява доставените ѝ от Финландия оръжия. Той разясни, че сходни ограничавания са наложени на Киев най-вече от страни, които са отпуснали в границите на военната си помощ на украинската войска системи за обстрел с огромен обхват.

" Ако е належащо, Украйна може да обстрелва и обекти на съветска територия. Това е изцяло законна борба при самозащита. Уставът на Организация на обединените нации разрешава да бъдат атакувани военни цели оттатък сухоземните граници ", сподели ръководителят на финландската парламентарна комисия за защитата Юка Копра, представен от " Политико ".
Призив за единна европейска защита против Русия
В речта си пред Европарламента в сряда министър председателят Орпо прикани за увеличение на разноските и на съгласуването в взаимната отбрана на границите на Европейския съюз.

" Русия явно се приготвя за дълъг спор със Запада и съставлява непрекъсната и основна военна опасност за Европа. Ако ние, като обединена Европа, не успеем да отговорим задоволително твърдо на това предизвикателство, идните години ще бъдат изпълнени с заплаха и над нас ще надвисне още по-голяма опасност от нахлуване “, сподели той в Страсбург.

Орпо прикани останалите 26 страни членки на Европейския съюз, към който Финландия се причисли през 1995 година, да усилят разноските за защита, и съобщи, че европейският блок би трябвало да се погрижи за личната си отбрана. " Русия не е непобедима ", разгласи Орпо пред европейските законодатели в Страсбург.
Мерки на границата
Според Орпо Русия употребява " миграционно оръжие " против страната му и това е недопустимо. " Русия предумишлено насочва жители на трети страни към границата си с нас. Това е недопустимо ", съобщи финландският министър ръководител в Европейския парламент. Кремъл неведнъж е отхвърлял тези обвинявания, показват международните организации.

В този подтекст единствено два дни по-късно Хелзинки предприе ограничения.

Орпо и министърката на вътрешните работи Мари Рантанен оповестиха, че Финландия възнамерява да одобри закон с краткотрайно деяние, който ще разреши на граничните управляващи на страната да блокират влизането в северната страна на хора, търсещи леговище, които идват през Русия, осведоми Ройтерс.

В края на предходната година Финландия затвори всички контролно-пропускателни пунктове по 1340-километровата си граница с Русия заради възходящия брой идващи, които нямат годни документи за влизане в Европейския съюз.

Въпреки това няколко души, търсещи леговище, пресякоха границата през зимата. Правителството счита, че броят им може да нарасне доста със стоплянето на времето.

" Финландия би трябвало да бъде готова за опцията Русия да упражни нескончаем напън ", се споделя в изказване на вътрешното министерство. То към този момент бе оповестило на 8 февруари, че удължава затварянето на контролно-пропускателните пунктове по границата си с Русия до 14 април.

" Страната ни е под прицела на миграцията, която се употребява като инструмент (за натиск) “, съобщи в петък, при оповестяването на планувания закон за въздържане на незаконната миграция от съветска територия, министър председателят Орпо.

" Руснаците освен не се намесват в този развой, само че даже го улесняват ", уточни той, като добави, че се надява финландският парламент да одобри законопроекта колкото се може по-бързо.

Финландските гранични управляващи оповестиха, че над 1300 претенденти за леговище в Европейски Съюз от Йемен, Сомалия и Сирия са влезнали във Финландия от съветска територия сред август и декември предходната година. Преди въпросния интервал по този индикатор е бил регистриран приблизително по един човек дневно.

През февруари вътрешната министърка на Финландия Рантанен сподели, че съгласно постъпила информация е налице скупчване на хиляди мигранти от съветската страна на границата, които чакат да се трансферират във Финландия.
Част от възпиращата нуклеарна мощ на НАТО
В първия ден на сегашния месец март Александер Стуб постави клетва като президент на Финландия. Ройтерс означи, че той встъпва в служба при започване на една нова епоха за страната – като пълновръстен член на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО).

" Възпиращата нуклеарна мощ на НАТО би трябвало да бъде действителна за Финландия ", съобщи Стуб пред представители на медиите в деня на полагането си на клетва във финландския парламент, на първата си конференция като президент на страната.

Ройтерс напомни, че по време на предизборната си акция за изборите, създадени на 11 февруари, той разгласи, че не вижда ограничавания в активността на Финландия като членка на НАТО и би бил подготвен през Финландия да минава, въпреки и без да бъде разполагано, нуклеарно оръжие.

Запитан какво мисли за нуклеарното оръжие, Стуб сподели, че е в пълномощията на държавното управление и на Народното събрание на страната да решат дали да трансформират сегашния закон, който не разрешава нуклеарно оръжие на финландска територия, в това число превозването му.

„ Изхождам от подразбирането, че във Финландия би трябвало да разполагаме с действително средство за нуклеарно въздържане, и на процедура го имаме, тъй като самото участие в НАТО ни дава правото на три възпиращи средства. Първото е армията, т.е. военнослужещи, второто са ракетите, т.е. муниции, и третото е нуклеарното въздържане, което идва от Съединени американски щати “, разясни Стуб.

В президентската си тирада той акцентира новата епоха за Финландия, в която поема поста.

„ В момента ние сме в нова епоха. В резултат на нашето военно съюзничество след присъединението към НАТО осъществихме последната крачка към западната общественост на полезностите, към която нашата страна духовно е принадлежала през цялата си самостоятелност “, съобщи новият президент на Финландия.

Асошиейтед прес уточни, че броени дни след встъпването си в служба той посети на място военните учения „ Северен отговор “, които се организираха от 3 до 15 март в Арктика, на територията на Финландия, Норвегия и Швеция. Включиха се близо 20 000 военнослужещи от общо 13 страни. Това е най-мащабното военно обучение на НАТО от над тридесет години – от Студената война насам.

„ Ако преди две години някой ми беше споделил, че президентът на Финландия ще направи първото си работно посещаване на обучение на НАТО, една седмица след встъпването си в служба, нямаше да му допускам “, съобщи 55-годишният Стуб, представен от АП.

Той участва на обучение в региона на норвежкия град Алта дружно с министър-председателя на Норвегия Йонас Гар Стьоре на 7 март – в деня, в който друга скандинавска страна, Швеция, бе призната публично за членка на НАТО.

„ Има няколко аргументи, заради които можем да използваме за днешния ден определението „ исторически “. Първата, и може би най-важната, е, че ние преди малко позвънихме по телефона на нашия непосредствен другар и сътрудник – министър-председателя на Швеция Улф Кристершон, с цел да го поздравим с присъединението на страната му към НАТО. Освен това присъединяване на всички северни страни в обучение на един боен съюз е историческо събитие и основава чувството, че сме взели вярно решение за общата сигурност на братските нации от Севера. Тези учения са и обръщение за Русия – имаме способността да се защитим дружно, в случай че една страна членка бъде нападната “, съобщи Александер Стуб, представен от финландския ефирен канал „ Юле “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР