В сряда мъж застреля и уби най-малко 16 души в

...
В сряда мъж застреля и уби най-малко 16 души в
Коментари Харесай

Най-малко 16 са загинали при масово убийство в Мейн

В сряда м ъж простреля и умъртви минимум 16 души в ресторант и зала за боулинг в Люистън , Мейн , а по-късно избяга през нощта, предизвиквайки всеобщо претършуване от стотици чиновници, до момента в който изплашените поданици останаха заключени по домовете си, предава „ Асошиейтед прес “.

Полицейски бюлетин разпознава 40-годишния Робърт Кард като лице, представляващо интерес за офанзивата, която накара паникьосаните играчи на боулинг да се блъскат зад кеглите, когато към 19 часа отекнаха изстрели . Кард е разказан като инструктор по огнестрелни оръжия, за който се счита, че е в армейския запас и е назначен в подготвително оборудване в Сако, Мейн.

В документа, публикуван до чиновниците на правоприлагащите органи, се споделя, че Кард е бил настанен в психиатрично заведение за две седмици през лятото на 2023 година Не се дават детайлности за лекуването или положението му, само че се споделя, че Кард е съобщил, че „ чува гласове и закани за пукотевица нагоре във военната база. Телефонен номер, посочен за този на Кард в обществените регистри, не е бил в употреба.

Полицията в Люистън сподели в по-ранна обява във Facebook, че се занимава с деен случай със пукотевица в Schemengees Bar and Grille и в Sparetime Recreation, зала за боулинг на към 4 благи (6,4 километра). Един състезател на боулинг, който се показа единствено като Брандън, показа, че е чул към 10 изстрела , мислейки, че първият е бил пукане на балон. Пред „ Асошиейтед прес “ той съобщи:

„ Бях извърнат с тил към вратата. И незабавно щом се обърнах и видях, че не е балон – той държеше оръжие – просто се вцепених. “

Брандън си спомня, че се е спуснал надолу по дължината на алеята, плъзнал се е в зоната с щифтовете и се е изкачил, с цел да се скрие в машината. Мъжът се намираше измежду оживели в автобу с , които бяха откарани до приблизително учебно заведение в прилежащия град Обърн , с цел да се съберат със фамилията и приятелите си. Мъжът описа:

„ Когато стартира, си слагах обувките за боулинг. Пет часа съм необут . “

Мелинда Смол, собственичката на Legends Sports Bar and Grill, акцентира, че личният състав ѝ неотложно е заключил вратите на заведението и е преместил всичките 25 клиенти и чиновници надалеч от вратите, откакто клиент съобщил за стрелбата в боулинг залата на по-малко от четвърт миля. Скоро полицията наводни пътното платно и в последна сметка служител на реда изведе всички от постройката.

„ Честно казано съм в положение на потрес. Благословен съм, че екипът ми реагира бързо и всички са в сигурност “ , сподели Смол и добави:

„ Но в това време сърцето ми е разрушено поради това, което се случи, както и за това, с което всички се сблъскват. Просто се усещам като в ступор.

След стрелбата служителите на реда, доста от които въоръжени с пушки, заеха позиции, до момента в който градът потъна в злокобна тишина – прекъсвана от сирени понякога – до момента в който хората се свиха по домовете си. Училищата бяха затворени в четвъртък в Люистън, Лисабон и Обърн, както и общинските служби в Люистън. Офисът на шерифа на окръг Андроскогин пусна две фотоси на обвинения на страницата си във Facebook, които демонстрират по какъв начин стрелецът влиза в заведение с оръжие, вдигнато до рамото му.

Двама чиновници на реда споделиха пред „ Асошиейтед прес “, че минимум 16 души са били убити и се чака броят им да нарасне. Въпреки това, Майкъл Сошук, комисар на Департамента по социална сигурност на Мейн, отхвърли да даде съответна оценка на конференция, наричайки това „ променлива обстановка “ . Щатската полиция възнамерява да организира конференция в средата на сутринта в четвъртък.

Двамата чиновници на реда споделиха, че има и десетки ранени. Длъжностните лица не бяха упълномощени да разискват обществено детайлности от настоящото следствие и приказваха с медията при изискване за анонимност.

На уеб страницата си Медицинският център в Централен Мейн оповести, че личният състав „ реагира на всеобща жертва, всеобща пукотевица “ и се координира с лечебните заведения в региона, с цел да приема пациенти. Болницата беше заключена и служители на реда, някои въоръжени с пушки, стояха до входовете.

Междувременно лечебните заведения чак до Портланд, на към 56 километра на юг, бяха нащрек за възможни жертви .

Заповедта за жителите и притежателите на компании да останат вътре и надалеч от улиците на града с 37 000 поданици беше удължена в сряда вечерта от Люистън до Лисабон, на към 8 благи (13 километра), откакто там беше открито „ представляващо интерес транспортно средство “ , оповестиха управляващите.

Губернаторът Джанет Милс разгласява изказване, което повтаря инструкциите за хората да се приютят. Тя посочи, че е била осведомена за обстановката и ще остане в стеснен контакт със чиновниците по публичната сигурност.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва по телефона с Милс и членовете на Сената и Камарата на представителите на щата, предлагайки „ цялостна федерална поддръжка след тази ужасяваща офанзива “ , се споделя в изказване на Белия дом .

Независимият сенатор от Мейн Ангъс Кинг съобщи, че е „ надълбоко печален за град Люистън и всички, които се тревожат за своите фамилии, другари и съседи “ и следи обстановката. Канцеларията на краля сподели, че сенаторът ще се насочи непосредствено към дома в Мейн с първия вероятен полет.

Местните учебни заведения ще бъдат затворени в четвъртък и хората би трябвало да се подслонят на място или да потърсят сигурност, заяви шеф Джейк Ланглис, добавяйки:

„ Стойте покрай обичаните си хора. Прегърн ете ги.

Броят на смъртните случаи в сряда беше поразителен за щат, който през 2022 година имаше 29 убийства за цялата година. Мейн не изисква разрешителни за носене на оръжия , а щатът има дългогодишна просвета на владеене на оръжие , която е обвързвана с традициите в лова и спортната пукотевица .

Някои скорошни опити на бранителите на контрола върху оръжията да затегнат държавните закони за оръжията се провалиха. Предложенията да се изискват инспекции на предишното за частни продажби на оръжие и да се сътвори 72-часов интервал на изчакване за покупки на оръжие се провалиха по-рано тази година. Предложенията, които се концентрираха върху сигурността в учебните заведения и възбраната на бързите акции, се провалиха през 2019 година

Жителите на щата също гласоподаваха срещу някои опити за стягане на законите за оръжие в Мейн. Предложението да се изисква инспекция на предишното за продажба на оръжие се провали при обществено гласоподаване през 2016 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР