Литва затваря 2 контролно-пропускателни пункта с Беларус поради опасения за границата на Wagner Group

...
В сряда Литва реши временно да затвори два от шестте
Коментари Харесай

В сряда Литва реши временно да затвори два от шестте си контролно-пропускателни пункта с Беларус по-късно тази седмица на фона на нарастващото напрежение с източния си съсед, съюзник на Русия.

Литовското правителство каза, че пропускателните пунктове при Тверецюс и Сумскас ще бъдат затворени и трафикът ще бъде пренасочен към граничния контролно-пропускателен пункт Медининкай, който е най-големият от шестте контролно-пропускателни пункта в Литва.

Решението дойде тъй като литовците стават все по-притеснени от присъствието на свързани с Русия наемници от групата Вагнер в Беларус.

Какво е групата Вагнер и кой е Евгений Пригожин? Какво трябва да знаем за руската частна военна компания

„Основната цел е временно спиране на операциите в тези две точки от 18 август“, каза заместник-министърът на транспорта Agnė Vaiciukeciūte, добавяйки, че този ход предлага възможност за насочване на офицери, гранични контролни проверки до други точки.

Литва, балтийска нация, която обяви своята независимост от Съветския съюз преди 33 години, е демокрация, която принадлежи на НАТО и Европейския съюз. Той е силен поддръжник на Украйна и място за убежище през последните години за мнозина, които са избягали от авторитарните репресии в съседна Беларус и засилените репресии в Русия.

Рустамас Любаевас, командир на Литовската служба за държавна гранична охрана, каза, че може да има до 4500 бойци на Вагнер в Беларус, като някои от тях са разположени близо до литовската и полската граница.

В съседна Латвия Службата за държавна гранична охрана съобщи във вторник, че мобилизира допълнителна гранична охрана, за да засили защитата на външната държавна граница, съобщи агенция LETA.

Това решение беше взето поради рязкото засилване на хибридната заплаха на латвийско-беларуската граница през изминалите дни, когато бяха засечени 96 опита на хора за преминаване на държавната граница, както и повишената ангажираност на беларуските власти при организирането на потока от нелегални имигранти.

Латвийските власти смятат опитите на режима на беларуския лидер Александър Лукашенко да изтласква мигранти през границите за методи на хибридна война, насочени към тези страни.

LETA съобщи, че годишният отпуск на служителите от Държавната гранична охрана е спрян. Държавната гранична охрана също е поискала допълнителна подкрепа от Националните въоръжени сили и Държавната полиция.

Литва също видя мигранти, идващи от Беларус. На общо 11 211 души е отказан достъп в Литва от Беларус от януари 2022 г., според Държавната гранична служба. А около 1543 не са получили разрешение да влязат тази година досега.

 

Държавите, граничещи с Беларус, увеличиха сигурността на границите си, откакто хиляди бойци на Вагнер пристигнаха в съюзнически на Русия Беларус съгласно споразумение, което прекрати въоръженото им въстание в края на юни и позволи на тях и техния лидер Евгений Пригожин да избегнат наказателни обвинения.

През последните дни Полша, която се намира на юг от Литва, разположи хиляди войници на границата си с Беларус, наричайки това възпиращ ход, тъй като напрежението между двете съседки нараства.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР