В сряда Китай заяви, че скорошната серия от учения на

...
В сряда Китай заяви, че скорошната серия от учения на
Коментари Харесай

Китай твърди, че ученията близо до Тайван са насочени към „арогантността“ на сепаратистите

В сряда Китай съобщи, че скорошната серия от учения на страната покрай Тайван има за цел да се бори с „ арогантността “ на сепаратистките сили , до момента в който любимецът за идващ президент на Тайван сподели, че Китай се пробва да „ анексира “ острова, написа „ Агенция Ройтерс “.

Тайван, който Китай претендира за своя лична територия, съобщи този месец, че е следил десетки изтребители, дронове, бомбардировачи и други самолети , както и военни кораби и китайския самолетоносач Шандонг, опериращи наоколо.

Увеличената периодичност на военните дейности на Китай увеличи риска събитията да „ излязат отвън надзор “ и да провокират инцидентен конфликт , предизвести министърът на защитата на острова.

Попитан за скока в ученията и опасенията на Тайван по отношение на покачвания риск, Жу Фенглиан , представител на Службата по въпросите на Тайван на Китай, призна ученията на Народната освободителна войска. На постоянен брифин за вести в Пекин тя посочи:

„ Целта е да се борим уверено с арогантността на сепаратистките сили за самостоятелност на Тайван и техните дейности за търсене на самостоятелност . “

„ Провокацията на независимостта на Тайван продължава през целия ден и дейностите на Народната освободителна войска за отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност не престават постоянно “, добави Жу.

Тя прикани хората в Тайван да вършат разлика сред „ вярно и неверно “ , да се опълчват уверено на независимостта на острова и да работят с Китай за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток.

Китай изпитва изключително мощна злост към Уилям Лай, любимецът да бъде определен за президент на изборите на острова през януари поради предходни мнения в поддръжка на независимостта. Страната обаче признава, че не се стреми да промени статуквото и е предложила договаряния с Пекин . Лай, сегашният вицепрезидент на острова, разяснява:

„ Ситуацията в Тайванския проток не се е подобрила с течение на времето . “

„ Опитите на Китай да анексира Тайван не са се трансформирали “ , увери той на събитие в Тайпе в сряда за 37-ата годишнина от основаването на ръководещата Демократична прогресивна партия .

Министърът на защитата на Китай

Китайските въоръжени сили не са категорично загатнали или коментирали ученията в миг, когато китайският министър на защитата Ли Шанфу изчезна от общественото пространство . Според източници „ Ройтерс “ той е разследван за корупция .

Демократично определеното държавно управление на Тайван твърди, че единствено хората на острова могат да решат бъдещето си и неведнъж е предложило договаряния с Китай, които Пекин отхвърля.

В сряда министерството на защитата на Тайван заяви за нови китайски военни придвижвания , заявявайки, че е разкрило и реагирало на 16 китайски самолета, навлизащи в идентификационната зона на противовъздушната защита на острова през последните 24 часа. От тях 12 са пресекли междинната линия на Тайванския проток, който е служил като неофициална преграда сред двете страни, до момента в който Китай не стартира постоянно да го пресича през август предходната година.

В четвъртък Тайван е подготвен да спусне във вода първата от осемте локални подводници, до момента в който укрепва защитата си против Китай .

В Пекин, запитан за подводниците, Джу сподели, че напъните на тайванската Демократична прогресивна партия да „ търси самостоятелност със мощ “ единствено биха изострили напрежението и „ тласнали тайванския народ в рискова обстановка “ .

В извънредно разобличаване предходната седмица тайванското министерство на защитата съобщи, че следи ученията на Китай в южната провинция Фудзиен , против Тайван. Обикновено Тайван дава детайлности единствено за сондажи в небето и водите към него.

Високопоставен тайвански чиновник, осведомен с планирането на сигурността в района, посочи пред „ Ройтерс “, че информацията е била публикувана, с цел да покаже потенциала за наблюдаване и разузнаване на Тайван .

„ Виждаме детайлностите и сме готови “ , сподели източникът, поискал анонимност, защото не са упълномощени да приказват с медиите.

Китайските военни също не са коментирали ученията във Фудзиен .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР