В сряда израелските сили започнаха нападение на най-голямата болница в

...
В сряда израелските сили започнаха нападение на най-голямата болница в
Коментари Харесай

Защо най-голямата болница в Газа стана епицентър на войната Израел-Хамас

В сряда израелските сили започнаха нахлуване на най-голямата болница в Газа – Ал-Шифа. Това се случи откакто упрекнаха Хамас, че работи от тунели под големия болничен комплекс. Това изказване беше отречено както от чиновници на болничното заведение, по този начин и от Хамас.
Прочетете още
Смята се, че хиляди палестинци се укриват в и към болничното заведение, където се водят сражения и по този метод в капан се оказват уязвими пациенти, личен състав и доста цивилни палестинци. Ситуацията в болничното заведение се усложнява, защото медицинските консумативи и горивото свършват.

На процедура главната постройка на болничното заведение е спряла да действа, като лекарите работят на свещи и увиват недоносени бебета във фолио, с цел да ги запазят живи. Очевидци настояват, че обстановката е станала „ пагубна “.

През последните дни болничното заведение се трансформира в център на войната и реториката към нея. Палестинците поддържат боевете към Ал-Шифа като доказателство за безсмисленото неуважение на Израел към цивилния живот в Газа, до момента в който Израел показва болничното заведение като образец за потреблението на Хамас от цивилни като живи щитове.

Решението на израелските сили да влязат в болничното заведение бележи ескалация в спора, който стартира на 7 октомври “ Тогава бойци на Хамас нападнаха Израел, убивайки повече от 1200 души и вземайки над 200 други за заложници – най-голямата сходна офанзива против Израел от основаването на страната през 1948 година

По данни от палестинското министерство на опазването на здравето в Рамала, от оня миг до момента, повече от 11 000 са били убити от ответни израелски удари в Газа.
Какво се случи в сряда?
Рано сутринта в сряда локално време Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха, че „ правят прецизна и целенасочена интервенция против Хамас в избрана зона в болница Шифа “ в Газа.

Лекарят от болничното заведение Халед Абу Самра споделя, че са били предизвестени 30 минути преди началото на израелската интервенция в комплекса в ранните часове на сряда сутринта. „ Помолиха ни да стоим надалеч от прозорците и балконите. Чуваме бронираните машини, те са доста покрай входа на комплекса ”, сподели той.

Говорителят на израелската войска Питър Лернер заяви, че IDF е уведомила болничните чиновници, пациентите и цивилните вътре да се прикрият, „ тъй като имаме намерение да проведем военна интервенция и по този метод ще можем да вършим разлика сред цивилните и терористите “.
Какво желае Израел?
Израел неведнъж е твърдял, че Хамас употребява болничния комплекс за военни цели. В изказване пред медиите предишния месец израелският боен представител Даниел Хагари упрекна Хамас, че управлява ракетни офанзиви и командва интервенции от бункери под постройката на болничното заведение, която съгласно него е обвързвана с мрежата от тунели, които Хамас е изкопала под град Газа. Извадено е единствено едно доказателство – телефонен диалог, за който се твърди, че е сред двама поданици на Газа, които разискват съществуване на централа на Хамас в болничното заведение Ал-Шифа.

Хагари показа също, че други лечебни заведения в Газа също са били употребявани от Хамас по сходен метод. В понеделник IDF предложения медии да посетят детската болница Ал Рантиси в град Газа, за където се твърди, че елементи от мазето са били „ команден и надзорен център “ на Хамас и може да са били употребявани за задържане на заложници. В една стая под болничното заведение бяха открити оръжия и експлозиви и помещението, съгласно Хагари, е оръжейна.

Директорът на лечебните заведения в следеното от Хамас министерство на опазването на здравето във вторник отхвърли обвиняванията на Израел като сподели, че мазето на болничното заведение в Рантиси е употребявано за заслон на дами и деца, а не за запазване на оръжия на Хамас и задържане на заложници.
Как реагираха палестинците?
Хамас, палестински здравни чиновници и медицински служащи също изрично отхвърлиха изказванията на Израел за Ал-Шифа и осъдиха нападението от сряда.

Генералният шеф на министерството на опазването на здравето в Газа доктор Медхат Абас сподели, че лечебните заведения в Газа „ се употребяват единствено за лекуване на пациенти “ и не се употребяват „ за укриване на някого “.

След началото на нападението министърът на опазването на здравето на Палестинската власт доктор Май Ал-Кайла сподели, че то съставлява „ ново закононарушение против човечеството, медицинския личен състав и пациентите “ и предизвести, че може да има „ пагубни последствия “ за пациентите и медицинския личен състав.

В изказване от сряда Хамас упрекна както Израел, по този начин и Съединени американски щати за нападението. Според него Съединени американски щати са дали на Израел „ зелена светлина да извърши още кланета против цивилни “, употребявайки „ подправения роман “ на Израел за това, че Ал-Шифа е употребена като команден център. В изказването се упреква и Организация на обединените нации, че не е защитила палестинците.
Какво споделиха Съединените щати?
Белият дом поддържа изказванията на Израел, като съобщи във вторник, че Хамас е съхранявал оръжия и е управлявал команден възел от болничното заведение ал-Шифа в Газа. Данните са от американското разузнаване.

„ Хамас и членовете на Палестинския ислямски джихад, PIJ, ръководят център за командване и надзор от ал-Шифа в град Газа. Те са съхранявали оръжия там и са подготвени да отговорят на израелска военна интервенция против това оборудване “, сподели Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Кърби не показа доказателства в поддръжка на изказванието си.
Защо ал-Шифа е толкоз значима?
Голямата болница Ал-Шифа, която се намира в западната част на град Газа, е издигната през 1946 г, когато Газа към момента е под английско ръководство. Тя от дълго време се счита за гръбнакът на медицинските услуги в обсадената Ивица Газа и е била обект на набези и в предходни спорове сред Хамас и Израел.

Още по време на първата война на Израел с Хамас през 2008-2009 година – съвсем година откакто въоръжените групировки поеха контрола над анклава – Израел твърдеше, че бойците на Хамас се укриват в джамии, лечебни заведения и други цивилни места, с цел да избегнат израелски офанзиви.

Бившият министър на вътрешната сигурност и шеф на Шин Бет, Ави Дихтер, сподели през 2009 година, че е „ обществена загадка “ измежду палестинците, живеещи в Газа, че Хамас употребява Ал-Шифа за своите интервенции. Това е изказване, което Хамас неведнъж отхвърляше.

Болницата беше ударена преди 9 години по време на войната сред Израел и Газа през 2014 година. Ударът беше остро наказан от филантропични и медицински организации. Палестинците упрекнаха Израел за нападението, до момента в който Израел сподели, че това е резултат от несполучливо изстрелване на ракета от Хамас.

Болницата влезе в новинарските заглавия година по-късно, когато правозащитната организация Амнести Интернешънъл разгласява неоправдателен отчет за Хамас, в това число изказвания, че бойци на Хамас са разпитвали и изтезавали хора в клиника в Ал-Шифа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР