В сряда италианската астронавтка Саманта Кристофорети стана първата европейка, която

...
В сряда италианската астронавтка Саманта Кристофорети стана първата европейка, която
Коментари Харесай

Италианката Саманта Кристофорети стана първата европейка, командир на МКС

В сряда италианската астронавтка Саманта Кристофорети стана първата европейка, която командва Международната галактическа станция (МКС), заяви италианската организация АНСА, представена от Българска телеграфна агенция.

Астронавтката на Европейската галактическа организация Кристофорети пое ръководството от досегашния пълководец, руснака Олег Артемиев, като взе от него параден месингов ключ.

45-годишната Саманта стана първата астронавтка на Италия по време на първата си задача през 2014/2015 година

Тя е едвам петият европейски пълководец на МКС и вторият италиански жител след Лука Пармитано през 2019-21 година

Кристофорети, извънредно известна персона с прякор АстроСам, сподели „ огромно благодаря на Италия и всички италианци и италианки, които постоянно са ме подкрепяли и са ме следвали в тази задача с любов.

„ Чест и привилегия е да съставлявам Италия тук в космоса. Ако съм тук през днешния ден, това е с помощта на огромната ангажираност, която страната ни имаше и продължава да има във връзка с космоса “.

Облечена в синя тениска и сиви панталони, с по-дълга коса от нормално, Кристофорети благодари на Артемиев за командването и щедростта му.

„ Желая ви щастливо завръщане на Земята през идващите няколко часа “, сподели тя на някогашния пълководец и двамата му сътрудници от екипажа Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които се чака да се приземят със „ Союз “ в девет сутринта италианско време в четвъртък.

„ За мен е наслаждение и чест да остана с вас и да продължа да работя с вас “, сподели тя на сътрудниците си от Екипаж- 4, с които дойде на МКС.

Бившият и актуалният екипаж я поздравиха като " пълководец " преди аплодисментите и обичайния камбанен звън, с който приключи церемонията.

Когато назначението беше оповестено по-рано този месец, Кристофорети сподели: „ Приемам смирено назначението ми на длъжността пълководец “. Родената в Милано астронавтка е на МКС от началото на задачата си „ Минерва “ през април.

„ Очаквам с неспокойствие да употребявам опита, който получих в космоса и на Земята, с цел да управлявам доста кадърен екип в орбита “, сподели Кристофорети, която е в космоса за повторно.

„ Поздравления, Саманта “, сподели президентът на Италианската галактическа организация Джорджо Сакочиа на 14 септември.

„ Нейното предопределение е мотив за особена горделивост за Италия и Европа. Като първата европейка, която заема длъжността пълководец на Международната галактическа станция, Саманта още веднъж ще бъде образец за ентусиазъм за младите генерации “.

(Тази информация се популяризира от Българска телеграфна агенция по контракт с италианската организация АНСА)

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР