В сряда Институтът за пазарна икономика (ИПИ) съобщи в ,

...
В сряда Институтът за пазарна икономика (ИПИ) съобщи в ,
Коментари Харесай

Бойко Рашков да обяви магистратите с недекларирано имущество в чужбина

В сряда Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) заяви в, че е изискал от вътрешния министър да огласи кои магистрати имат недекларирани сметки и парцели в чужбина. През лятото вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че по времето, когато е била ръководена от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в непознати банки или парцели в чужбина, само че е премълчала за половината от тях. По думите му става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в локалната власт. В последна сметка е почнала инспекция, която е завършила за 38 души от листата., само че по този начин и не го направи. и оповестиха, че няма магистрати и политици с укрити сметки в чужбина.

" Дневник " препубликува известието на ИПИ. Заглавието е на редакцията.

Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система, на съображение Закона за достъп до социална информация, изпрати до министъра на вътрешните работи господин Бойко Рашков искане да оповести обществено лист на 38-те лица, български жители, измежду които и български съдии и прокурори, които не са заявили суми по банкови сметки и имущество в чужбина според условията на Закона за правосъдната власт и Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество към дата 25.06.2021 година и за които в Министерство на вътрешните работи е налична информация, че са титуляри на такива сметки, в това число в офшорни зони, към посочената дата.

Считаме, че следва да бъдат разсеяни всевъзможни подозрения дали измежду тези лица са и членове на Висшия правосъден съвет, които следва да проведат, 14.01.2022 година Предвид значителното значение на тази процедура за българската страна, сме на позиция, че в нея членовете на Висш съдебен съвет са длъжни да упражнят пълномощията си без риск от напън и зависимости. Нека им помогнем за това.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР