В сряда индексът Nasdaq Composite претърпя 70-ата си корекция в

...
В сряда индексът Nasdaq Composite претърпя 70-ата си корекция в
Коментари Харесай

Индексът Nasdaq спада – какво да очакваме?

В сряда показателят Nasdaq Composite претърпя 70-ата си промяна в историята заради възходящата рентабилност на дълготрайните държавни скъпи бумаги, която усили разноските по заемите и натежа върху акциите.

В началото на годината софтуерният Nasdaq се увеличи, воден от оптимизма, че Федералният запас ще се откаже от повишение на лихвените проценти за битка с инфлацията. През последните месеци обаче акциите бяха подложени на напън, защото Федералният запас акцентира вероятността от трайно повишение на лихвените проценти.

В сряда показателят се намали с 2.4%, затваряйки под границата от 12,922.216 пункта, което съставлява спад от над 10% по отношение на предходния му връх от средата на юли на равнище 14,358.02 пункта, което дава отговор на общоприетото определение за промяна.

Робърт Павлик, старши портфолио управител, акцентира, че внезапното повишение на дълготрайната рентабилност на държавните скъпи бумаги е изплашило вложителите, изключително тези с вложения в бързоразвиващи се софтуерни акции.

Павлик съпостави въздействието с покупателната дарба на печеливш от лотарията, като акцентира разликата сред лихвите от 2% и лихвите от близо 10%. Той също по този начин предвижда, че доходността на 10-годишните държавни облигации ще доближи своя връх от 5.25% до 5.5%, което евентуално може да усложни възобновяване на Nasdaq.

Исторически видяно, на Nasdaq са били нужни към три месеца, с цел да покаже усъвършенстване след корекциите, като междинната облага е 14.4% година по-късно.

Щетите бяха най-силно изразени при акциите на бързоразвиващите се софтуерни компании, като тези на Alphabet Inc. спаднаха с 9.5%, откакто облагите бяха засенчени от слаби резултати в бизнеса на Гугъл Cloud.

Amazon.com Inc. също усети резултата, като акциите на компанията поевтиняха с 5.6%. Въпреки корекцията Nasdaq остана нагоре с 22.5% за годината, до момента в който Dow Jones Industrial Average се намали с 0.3%, а показателят S&P 500 набъбна с 9% през 2023 година по данни на FactSet.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР