В сряда германският парламент прие резолюция, признаваща масовия глад през

...
В сряда германският парламент прие резолюция, признаваща масовия глад през
Коментари Харесай

Германия прие резолюция, признаваща масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна

В сряда немският парламент одобри резолюция, признаваща всеобщия апетит през 1932-1933 година в Украйна, прочут като Голодомор, за геноцид на украинския народ. Това става по време на репресивното ръководство на руския началник Йосиф Сталин. По време на Голодомора се допуска, че са починали над 3 милиона украинци, написа.

Бундестагът гласоподава в поддръжка на резолюцията, импортирана от трите партии от ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц (ГСДП, Зелените и Свободните демократи) и главния опозиционен блок (ХДС-ХСС). Резолюцията беше призната с тяхна поддръжка, а другите две опозиционни партии ( " Алтернатива за Германия " и " Левите " ) се въздържаха.

Гласуването се състоя след диспути, на които присъстваше и посланикът на Украйна в Германия. То идва дни, откакто Украйна означи 90-ата годишнина от началото на глада, за който се счита, че е умъртвил милиони украинци.

" Масовата гибел от апетит не е резултат от провалена годишна продукция ", е записано в текста на резолюцията. " Политическото управление на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за глада ", се добавя в текста. В документа се отбелязва още, че " Сталин е гледал с надълбоко съмнение на всичко украинско ", както и, че " цяла Украйна е била наранена от глада и репресиите, а освен регионите със зърнени култури ".

" От днешна позиция това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически проект като геноцид ", се споделя в резолюцията. " Германският Бундестаг споделя сходна подготовка ", написа още.

По думите на депутата от Зелените, които са част от ръководещата коалиция, Робин Вагенер повода за голодомора е в Кремъл. " Там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със мощ и да провокира апетит ", сподели той. " Убийството с апетит е имало за цел и да потисне политически украинското национално съзнание, украинската просвета и език ", добави Вагенер. По думите му " паралелите с днешния ден са явни ".

Тази позиция прозвуча от трибуната и от други депутати, девет месеца след началото на съветската инвазия в Украйна. " Сегашната съветска експанзия против Украйна се вписва в тази историческа традиция ", сподели консервативният опозиционен народен представител Фолкер Улрих.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за признаването на Гладомора за геноцид.  " Благодаря на членовете на Бундестага за това историческо решение. Истината постоянно побеждава ", написа Зеленски в Twitter.

Историците остават разграничени в мненията си дали гладът в Украйна е бил геноцид. Дали Сталин преднамерено е желал да избие украинците в опит да смаже придвижването за самостоятелност от Съветския съюз, или гладът е настъпил най-много поради непросветеност на властта, съчетана с естествени фактори. Това е главният въпрос, по който историците спорят.

Освен Украйна, още 16 страни са признали глада за геноцид. Това са Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, Съединени американски щати и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като   " акт на изтребване ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР