В сряда еврото поевтиня под 1,0600 долара за първи път

...
В сряда еврото поевтиня под 1,0600 долара за първи път
Коментари Харесай

Спад на еврото до 5-годишно дъно под 1,06 долара след спирането на руския газ за Полша и България

В сряда еврото поевтиня под 1,0600 $ за първи път от пет години насам на фона на възходящите опасения по отношение на енергийната сигурност в Европа и забавянето на икономическия напредък на остарелия континент.

Еврото падна за малко до петгодишно дъно от 1,0589 $ (най-ниски равнище от април 2017 г.), откакто "Газпром " разгласи, че стопира газовите доставки за Полша и България.

Последва прочут опит за стабилизация на валутата на еврозоната малко над 1,0600 равнището.

Еврото към този момент се обезцени с повече от 4% в границите на април и е на път да означи най-силното си месечно поевтиняване от повече от седем години насам, защото несигурността към войната в Украйна и локдаун ограниченията в Китай за ограничение на настоящата Covid вълна в азиатска страна накараха търговците да се откажат от еврото в интерес на американския $, който се употребява със статут на "валута-убежище " при съществуването на рецесии.

Днешното следващо поевтиняване на еврото е в следствие и на утежняването на потребителски настройки в Германия през май до историческо дъно, като в това време и доверието на потребителите във Франция спадна през април по-силно от предстоящото.

В същото време показателят на щатския $ (USD index), който се дефинира по отношение на кошница от други шест съществени валути, се увеличи в сряда с 0,3% към 102,6 пункта, което е неговото най-високото си равнище от първите дни на пандемията през първите месеци на 2022 година

Щатският $ продължава да намира поддръжка и от упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати ще организира по-агресивна политика на повишение на американската рента в опит да се оправи с растящата инфлация. В същото време ЕЦБ не дава ясна признаци за скорошно начало на цикъл на повишение на лихвите в еврозоната макар рекордна европейска инфлация.

Графика евро/долар

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР