В сряда депутатите приеха нова директива, която поставя гранични стойности

...
В сряда депутатите приеха нова директива, която поставя гранични стойности
Коментари Харесай

Нови правила за по-добра защита на работниците в ЕС от химикали, причиняващи рак

В сряда депутатите одобриха нова инструкция, която слага гранични стойности на експозиция за пет химикали, нездравословни за здравето на служащите.
Членовете на Екологичен потенциал одобриха текста, координиран с министрите на Европейски Съюз, с болшинство от 586 гласа „ за “, против 10 гласа „ срещу “ и 26 „ въздържал се “.
Законодателството прибавя кадмий, берилий, арсенова киселина, формалдехид и 4,4ʹ-метиленбис (2-хлороанилин) (МОСА) към листата на Европейски Съюз на нездравословните субстанции. Тези химикали се употребяват в необятен набор от браншове като произвеждане на никел-кадмиеви акумулатори, размразяване на цинк и мед, лаборатории, електроника, погребения и балсамиране, строителство, здравни (патологични и аутопсионни) браншове, пластмаси и преработване.
Новите правила ще подобрят изискванията на труд за повече от един милион служащи в Европейски Съюз и ще предотвратят над 22 000 случая на професионални болести.
Приетият текст дефинира следните преходни интервали:
8 години за кадмий
7 години за берилий
4 години за арсенова киселина
За формалдехид се планува временен интервал от 5 години единствено за бранша на опазването на здравето и погребалния бранш, поради тяхната характерна обстановка.
Кадмий и цитотоксични медикаменти: вероятни спомагателни промени
Европейската комисия ще оцени в границите на три години дали директивата следва да бъде променена, с цел да включи спомагателни разпореждания по отношение на кадмия. Освен това, по искане на Парламента, Комисията ще реши не по-късно от края на второто тримесечие на 2020 година опцията за изменение на Директивата за канцерогените и мутагените, с цел да включи рискови медикаменти, в това число цитотоксични медикаменти, или да предложи по-подходящ инструмент за гарантиране на професионалната сигурност на служащите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР