В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян обяви, че ще

...
В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян обяви, че ще
Коментари Харесай

Пхенян с важно съобщение, което може да промени коренно отношенията със Сеул

В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян разгласи, че ще възвърне вътрешнокорейската линия със Сеул, откакто Южна Корея по-рано предложи провеждането на диалози на високо ниво в отговор на апелите на Ким Чен-ун за по-добри връзки и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан.

„ Севернокорейската KCTV съобщи, че Северът ще стартира разговор със Сеул в 15.30 часа (местно време) през днешния ден (сряда – бел. р.) “, разгласи представител на Министерството на обединяването в Сеул, представен от AFP.

По данни на осведомителната организация Yonhap представители на двете страни на Корейския полуостров са провели тестов телефонен диалог – първи за последните две години. Медията прецизира, че позвъняването е направено от севернокорейски чиновник. Сеул приветства обещанието на Пхенян да възвърне междуправителствената гореща линия като „ доста значимо “ събитие, заявявайки, че това е значима стъпка в рестартирането на от дълго време блокирания разговор със северния му комшия. „ Възстановяването на горещата телефонна линия е доста значимо събитие.

Това основава среда, в която връзката ще бъде допустима когато и да е ", съобщи представителят на Президентството на Южна Корея. Решението за възобновяване на специфичния информационен канал бе предшествано от предложение за осъществяване на договаряния на 9 януари, отправено от страна на южнокорейските управляващи към режима на Ким Чен-ун във вторник, 2 януари. Сеул предприе стъпката, откакто в речта си за Нова година водачът на Пхенян изрази подготвеност за започването на разговор сред Севера и Юга.

„ Длъжни сме да отслабим военното напрежение на Корейския полуостров и да създадем спокойна атмосфера “, акцентира в речта си Ким Чен-ун, представен от Deutsche Welle. Същевременно водачът на Пхенян не пропусна да означи, че в този развой старания би трябвало да положат и от другата страна на 38-мия паралел - разграничителна линия сред двете страни на Корейския полуостров. Преговорите сред Сеул и Пхенян ще се проведат в демилитаризираната зона по специфичния информационен канал.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР