В сряда ( 17 юли), точно в 06:00 часа, ще

...
В сряда ( 17 юли), точно в 06:00 часа, ще
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Готов съм за големия ден и не мисля за отказване

В сряда ( 17 юли), тъкмо в 06:00 часа, ще бъде даден стартът на най-дългото плуване в историята на Черно море, за което ТОПСПОРТ първи Ви заяви.

31- годишният българин Цанко Цанков ще направи опит за първия връх по преплуването на Бургаския залив. Дистанцията от Нос Емине до Маслен нос е тъкмо 44 километра и 702 метра. Както е известно, досега няма записано плуване на такова разстояние от всички страни, които имат граница на Черно море.

" Има леко напрежение, което е обикновено, тъй като моментът наближава и от ден на ден мисля за детайлите към плуването. Ходих до мястото където ще пускам и избрах позицията. Точно под военната база на Нос Емине има дребен залив и лодката ще ме остави на метри от брега. Знаете, че всичко се прави съгласно разпоредбите на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига), което значи началото да бъде обещано от сушата и след звуков сигнал се влиза в морето. Самият край ще бъде под кръста на Маслен нос до Созопол. Някъде към 12 часа ще бъда във водата ".

" Две лодки на бреговата защита ще ме съпровождат от самото начало, като на тях ще бъде целия ми екип от лекари, треньор и публицисти, които ще снимат цялото плуване. Правя го тъй като желая тъкмо бургазлия като мен да бъде първият в историята, който ще измине такава отдалеченост. Много търсех информация да схвана дали в миналото е плувано толкоз, само че и шестте страни, които имат изход на Черно море нямат записано такова достижение. Още един път желая да благодаря на Община Бургас и кмета Димитър Николов за поддръжката. В последните два дни понижих темпото на тренировките и към този момент върша занимания към 2 часа във водата. Готов съм за огромния ден и не мисля за отричане. Ще го изплувам, сигурен съм! ", показа след утринната си подготовка Цанко Цанков.
 Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив
Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив

Историческото събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР