В сряда, 13 септември, посред нощ, 61-годишният Томас Сервин е

...
В сряда, 13 септември, посред нощ, 61-годишният Томас Сервин е
Коментари Харесай

Деца войници: войната между бандите в Швеция ескалира

В сряда, 13 септември, измежду нощ, 61-годишният Томас Сервин е разсънен от изстрели в жилището си в Упсала: съседката му е цел на войната сред бандите, която всява смут в Швеция.

Престрелки, осъществени от " деца бойци ", разрушени от самоделни взривни устройства здания, родители, станали обект на почистване на сметките, и утринни новинарски излъчвания, които стартират с повишаването на броя на жертвите: събития, които се трансфораха в постоянно събитие в тази нормално спокойна страна.

" Швеция в никакъв случай не е виждала сходно нещо, никоя друга страна в Европа не е изправена пред сходна обстановка ", съобщи в края на септември министър председателят Улф Кристершон, като упрекна " безотговорната имиграция и неуспеха на интеграцията ".

" Шведското законодателство не е основано за войни сред банди и деца бойци. Ние обаче сме на път да променим това ", съобщи той.

В Упсала, на 70 км северно от Стокхолм, учителят Сервин схванал, че съседката му е тъща на Рауа Маджид, водач на бандата " Фокстрот ", който е избягал незасегнат от престрелката, споделя той пред Агенция Франс Прес.

Войната сред незаконните групировки за надзор над търговията с опиати и оръжие, която продължава към този момент съвсем 10 години, доближава ново равнище през 2023 година, защото в този момент визира роднините на членовете на бандите и провокира " косвени жертви ", в това число деца.

" Това ново потомство (престъпници) е безмилостно ", отбелязва Гарип Гюнес, който е основал футболен тим в предградието Ринкеби, с цел да държи младежите надалеч от насилието.

" Неконтролируема обстановка "

" Много родители се тормозят за децата си, не ги пускат да излизат, с изключение на с цел да отидат на подготовка или на учебно заведение (...) те се опасяват да не се окажат на огневата линия ", споделя той.

" Ситуацията излезе тотално отвън надзор: те започнаха да атакуват родственици и хора, които нямат нищо общо с тези спорове ", споделя пред Агенция Франс Прес Фелипе Естрада Дьорнер, професор в Института по криминология към Стокхолмския университет.

От началото на годината шведската полиция е записала 314 престрелки, довели до 47 смъртни случая. През 2016 година е имало 25 престрелки и 7 смъртни случая.

Според специалистите това неконтролираното принуждение е съвпаднало с подмладяване на причинителите на стрелбите.

Според отчет, оповестен от Администрацията за предварителна защита на престъпността на 1 ноември, през 2022 година 336 деца на възраст сред 15 и 17 години са били обвинени в нелегално владеене на огнестрелно оръжие, спрямо 42 през 2012 година

Днес престрелките са по-опасни, частично тъй като причинителите им са доста млади, споделя професор Естрада Дьорнер. Тези деца " просто не знаят да си служат с тези оръжия ".

В Готсунда, предградие на Упсала, 40-годишната Ебтесам Абоварад се съгласява: " Разликата в този момент (в насилието) е, че те стрелят, както им падне ".

" Вече не виждам толкоз доста хора по улиците. Навремето хората се събираха на улицата и пиеха разтворимото си кафе, купено от супермаркета ", споделя пред Агенция Франс Прес тази майка.

" Загубих броя "

В по-малко облагодетелстваните покрайнини на Швеция вербуването на малолетни за осъществяване на убийства против възнаграждение е част от тактиката на бандите, защото ненавършилите 15 години не може да бъдат наказани на затвор.

А малолетните " се свързват сами с незаконните банди " по " Уотсап ", с цел да извършат убийства, акцентира Андерш Торнберг, шеф на националната полиция.

Повечето от причинителите на принуждение от години са в полезрението на обществените служби, изяснява Евин Четин, някогашна адвокатка и авторка на книга по тематиката, озаглавена " Сред нас " (2023) ( " Mitt ibland oss " ).

" Тези младежи са отгледани от нарушители и са потопени в културата на насилието ", показва тя. " Повечето от хората, с които съм се срещала, имат празен взор, не ценят личния си живот ".

За околните им зад всяка статистика се крие наследник, брат или другарка.

В последната неделя на октомври в черква в Боткирка, в покрайнините на Стокхолм, към четиридесет души пристигнаха да чуят историите на родственици, потърпевши от принуждение от страна на банди, на събитие, проведено от неправителствената организация " Колективен печал " ( " Kollektiv Sorg " ).

23-годишният Александър Юлиан Задружни сподели, че е " изгубил броя " на хората към него, които са си отишли прекомерно скоро.

" Свикнал съм да споделям, че децата ни порастват прекомерно бързо, само че в случай че погледнете събитията от последно време (...) децата ни даже не живеят задоволително дълго, с цел да станат възрастни ", съобщи той пред събралите се.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР