В срок от три месеца министърът на здравеопазването трябва да

...
В срок от три месеца министърът на здравеопазването трябва да
Коментари Харесай

Заплати, условия на труд, феодализъм. МЗ ударно ще набелязва мерки за задържане на младите медици

В период от три месеца министърът на опазването на здравето би трябвало да показа пред Народното събрание съответни ограничения със периоди за превъзмогване на кадровия недостиг в опазването на здравето и задържането на младите лекари и сестри у нас. Това реши единомислещо Народното събрание в петък със 148 гласа " за " след спор по тематиката по запитване на депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров към министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

По време на дебата депутатите от разнообразни парламентарни групи обрисуваха няколко групи ограничения за задържане на младите фрагменти : възстановяване на възнагражденията, изискванията на труд, социално-битови тласъци като даване на жилища и места в детски градини за децата на медиците, както и ясно обрисувани благоприятни условия за кариерно развиване. Като един от основните проблеми пред реализацията на младите фрагменти в този момент бе изведен така наречен медицински феодализъм, при който шефове на лечебни заведения и клиники стоят с десетилетия на поста, а кариерата на младите лекари става по роднинска линия или други зависимости. Това обезсърчава младежите и те напущат системата.

" Колкото и пари да сложим като примамка пред младите лекари, в случай че би трябвало да пишат единствено епикризи, ще устоят единствено 6 месеца и ще отидат в друга болница, в която да ги научи на нещо. Има отделения с по 10 специализанти, в които единствено 1-2 работят , а другите следят мача " от близко ", разяснява той. По думите му, това би трябвало да се промени " без да се тормозим, че ще обидим някои наши другари и по-възрастни сътрудници ". Той добави, че в това време Европейски Съюз и неговият трудов пазар ще продължи да е мощна притегателна мощ за младите лекари, което има и своите позитивни аспекти, защото катализира смяна в изискванията и у нас.

Д-р Ивайло Христов от " ИТН " (ИТН) разяснява, че здравната промяна е отредила на страната ролята единствено на наблюдаващ на тези процеси . " Държавата може единствено да обезпечи нужните експерти, само че за задържането на тези експерти дават отговор шефовете на лечебни заведения. Главната функционалност е на работодателя ", уточни той.

Той заяви, че Има Такъв Народ ще внесат промени в Закона за обществените предприятия, които да дадат повече надзор на принципала (държавата и общините) над това по какъв начин се ръководят лечебните заведения . Други промени, които оферират от групировката е мандатност на ръководителите на лечебни заведения. " Последните 10 година едни и същи лица се въртят като шефове на лечебни заведения. Началници на отделения са бетонирани десетилетия на постовете си. За какво кариерно развиване приказваме? Или татко ти е началник на клиниката и ти я наследяваш, или целуваш пръстена на боса и ти дават болница ", разяснява той.

Костадин Ангелов от ГЕРБ разяснява, че младите лекари не емигрират единствено поради по-високи заплати, само че и за по-уреден живот и обезпечени детски градини, жилища и други

Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че едно от грозните феномени в избора на компетентност от младите лекари, е че те избират своята бъдеща подготовка съгласно цените на клиничните пътеки и се насочват към високо платените. Като различен проблем той очерта това, че всяка година се одобряват 1000 души да следват медицина 600 за медицински сестри, а втората група би трябвало да са 2000, с цел да се реализира пропорцията на 1 доктор да се падат 2 сестри. По думите му дребният банкет на медицински сестри се дължи на ниското възнаграждение и неприятните условия на труд. Адемов разяснява, че без съдействието на общините, няма по какъв начин да се раализират политики по задържане на медицинските фрагменти .

Здравният министър проф. Асена Сербезова от своя страна се ангажира със основаването на една по-голяма междуведомствена група за набелязване на решения по изложените проблеми.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР