В срок от седем дни всички домашни прасета в област

...
В срок от седем дни всички домашни прасета в област
Коментари Харесай

В срок от седем дни всички домашни прасета в област Кюстендил трябва да бъдат заклани

В период от седем дни всички домашни свине в област Кюстендил би трябвало да бъдат заклани. Това заяви на конференция доктор Емил Гъгнев, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните ” към Областна дирекция по сигурност на храните в Кюстендил, след извършеното съвещание на Областната епизоотична комисия, свикана поради първите случаи в района на африканска чума по свинете, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Кюстендил .

``
реклама

От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви прасета в региона на Държавно горско стопанство „ Невестино ”, две са дали позитивен резултат за съществуване на вируса на болестта. Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Долна Козница, а другата - край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. Стана ясно, че месото от отстреляните диви прасета ще бъде конфискувано от ловците, които все още го съхраняват. В същото време ще се извърши и обеззаразяване, за да не се допусне разпространяването на вируса от месото. Гласувани са и спомагателни ограничения. Ще бъдат обособени три зони, в които ще се правят характерни мероприятия, а контролът ще бъде реализиран от чиновници на държавните горски и ловни стопанства, както и от Областна дирекция по сигурност на храните.

Стопаните на домашни свине, които към момента не са ги заклали, имат период от седем дни да сторят това. Същото не важи за фермите от фамилен вид – вид А, ще бъдат засилени ограниченията за биосигурност. В случай, че вирусът проникне в тези ферми, ще се пристъпи към наложително заличаване и загробване на животните. „ Ще правим инспекция на това, доколко са изпълнени напътствията на регионалния шеф, ще се пристъпи към административни ограничения, в случай че се откри, че се касае за нерегистрирани обекти и животни ”, сподели доктор Гъгнев. Според доктор Матей Попниколов, зам.-областен шеф на Кюстендил, става въпрос за землищата на селата Страдалово и Долна Козница, община Невестино. В тях са отстреляни самите животни. От страна на Регионална дирекция по горите в Кюстендил ще бъдат въведени инфектирани три зони. Първата зона е с най-строг режим и е с радиус от един километър.

Там се не разрешават всички действия – придвижване на физически лица, на транспортни средства, събиране на билки, лов и други. Тази наредба важи в границите на 30 дни. Другата зона е с повърхност не по-малко от кв.км. Там се позволява лов, само че в първите дни без ловни кучета. В последната зона – 172 кв.км., се позволява лов, само че тя остана като инфектирана зона в границите на шест месеца.

„ Ловът няма да го има единствено в четири ловища. Едно ловище в землището на село Страдалово, ловище в село Тишаново и две ловища в село Четирици ”, сподели инж. Здравчо Тодоров, шеф на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Стана ясно, че единствено една трета от отглежданите домашни свине в област Кюстендил са непринудено заклани досега.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР