В срок до един месец министърът на здравеопазването трябва да

...
В срок до един месец министърът на здравеопазването трябва да
Коментари Харесай

Националната детската болница ще бъде построена до януари 2028 г.

В период до един месец министърът на опазването на здравето би трябвало да сътвори профилирана интернет страница, на която да се разгласява цялата информация за Националната детска болница. Това взеха решение депутатите от парламентарната здравна комисия, като прибавиха това обвързване към към този момент оферти текст на решение за построяването на болничното заведение.

По предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и в съгласие с управлението на Националната здравна компания и Обществения съвет към нея, министърът на опазването на здравето беше длъжен в 7-дневен период да показа на Народното събрание доклад, направен след повсеместен одит на осъществените дейности, постигнатите резултати и разходваните средства от Здравна капиталова компания. В 30-дневен период пък министърът би трябвало да показа в Народното събрание проект за ускорено създаване, съоръжение и стартиране в употреба на Националната детска болница, в това число и стратегия за кадрово застраховане на структурите и звената в нея. След това всеки месец министърът ще се регистрира на депутатите по какъв начин върви осъществяването на проекта.

Министър Хинков съобщи пред народните представители, че построяването на детската болница е предпочитан план още от началото на мандата му, а през днешния ден е бил показан анализът на Европейската капиталова банка. Министерство на здравеопазването и НЗК са решили Европейска инвестиционна банка да изготви още три документа – конструкция на болничното заведение, техническото задание за архитектурния план и оборудването и обзавеждането за нея, като идната седмица ще бъде подписан договорът за възлагане на поръчката. От Здравната компания пък са пресметнали, че оптимално къс период за строителството на болничното заведение е 28 месеца, т.е. дружно със периодите за публични поръчки и строителни активност, тя би трябвало да е издигната до януари 2028 година

По време на днешното съвещание депутатите поддържаха и основаването на Факултет по публично здраве и здравни грижи към Нов български университет. Факултетът ще има опция да обезпечи 10% от нужните на страната медицински сестри и акушерки.

„ Действащите студенти през образователната година 2022-2023 година са 860 за акушерки, а за медицински сестри – 2512. Българската здравна система се нуждае от 20 000-29 000 медицински сестри. Считаме, че предлагането на Нов български университет ще даде нов подтик на искащите да се осъществят като сестри и акушерки “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Председателката на БАПЗГ Милка Василева също адмирира желанието на Нов български университет да разкрие подобен факултет и с новаторски способи да образова медицински сестри и акушерки.

Да се сътвори връзка сред Факултета по връзка на Нов български университет и Министерство на здравеопазването, предложи депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев, с цел да може Министерството да комуникира проблемите по-добре. „ Обучението на медицинските сестри изостава 9 пъти спрямо Европа. Нужна е връзка, с цел да се трансформират настройките при хората “, сподели той.

Комисията по опазването на здравето насочи също по този начин искане към министъра на опазването на здравето да бъде възложен разбор на настоящото положение на системата на Спешна помощ до 31 март. Анализът да бъде направен въз основа на инспекции от ИАМН, а към него да се дават копия от констативните протоколи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР