В срок до 28 февруари 2023 г. работодателите, които са

...
В срок до 28 февруари 2023 г. работодателите, които са
Коментари Харесай

Работодателите докладват в НАП и за изплатени необлагаеми доходи

В период до 28 февруари 2023 година работодателите, които са изплатили избрани необлагаеми приходи на физически лица по трудови правни отношения през 2022 година, би трябвало да ги разгласят пред Национална агенция за приходите, дружно с информацията за платените през годината облагаеми приходи в справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ, подсетиха от Националната организация за приходите.

Сред необлагаемите приходи, които би трябвало да бъдат посочени в справката са: предоставените на чиновниците ваучери за храна, които са освободени от облагане с налог върху обществените разноски по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените компенсации за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, подписване на цивилен брак и др.

Както до момента, в справката се показва информация за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на приходите от трудови правни отношения от главния шеф.

От приходната организация припомнят, че в същия период (28 февруари 2023 г.) предприятията и самоосигуряващите се лица би трябвало да показват и справката по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ за изплатени приходи през 2022 година Промените, свързани с информацията, която се показва в тази информация, ще се ползват за приходи, изплатени през 2023 година и нямат отношение към попълването на справката за 2022 г.

Получените в Национална агенция за приходите данни ще бъдат заредени в авансово попълнените данъчни заявления, които ще са налични в Портала за електронни услуги при започване на март. 

Националната организация за приходите изпраща имейли на близо 500 000 работодатели, с които ги осведоми за измененията в справките за изплатените през 2022 година приходи на физически лица.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор или в уеб страницата на приходната организация.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР